casopensato logo IN USE
back button
Τα παιδιά από τη Βραζιλία  

The Boys from Brazil

94 θάνατοι για ένα Τέταρτο Ράιχ

augustin Sa

Ο Ira levin βλέπει το Μυθιστόρημα-Θρίλερ του «Τα παιδιά από τη Βραζιλία» να εκδίδεται τον Οκτώβρη του 1976, και δύο χρόνια μετά να μεταφέρεται στον Κινηματογράφο από τον Φράνκλιν Σάφνερ (Δες: «Ο Πεταλούδας»).

94 άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν για να κρατήσουν ζωντανό ένα όνειρο… ή έναν εφιάλτη. Ο καταζητούμενος ναζιστής Δρ Γιόζεφ Μένγκελε έχει καταφύγει στη Νότια Αμερική, όπου συγκεντρώνει μία ομάδα πρώην συναδέλφων του για να συμμετάσχουν σε ένα φρικιαστικό σχέδιο: τη δημιουργία του Τέταρτου Ράιχ. Ένα σχέδιο που για κάποιον ακατανόητο λόγο απαιτεί το θάνατο ενενήντα τεσσάρων συνταξιούχων ανδρών… Ο Γιάκοβ Λίμπερμαν, γνωστός κυνηγός Ναζί, πληροφορείται το σχέδιο του Μένγκελε και, διστακτικά, αρχίζει να ερευνά τις πληροφορίες. Τι κοινό θα μπορούσαν να έχουν ενενήντα τέσσερις άντρες σκορπισμένοι ανά την υφήλιο; Πώς θα μπορούσε ποτέ ο θάνατός τους να εξυπηρετεί τα σχέδια του Μένγκελε, του διαβόητου ” Άγγελου του Θανάτου”; Ο Λίμπερμαν, απομονωμένος, μόνος, σε προχωρημένη ηλικία πλέον, θα πρέπει να αναζητήσει ο ίδιος τις απαντήσεις. Αυτό που θα ανακαλύψει είναι ένα εφιαλτικό σχέδιο πέρα από κάθε φαντασία…

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου «Τα παιδιά από τη Βραζιλία» , εκδόσεις ANUBIS, 2012, σε μετάφραση Γιώργου Γρίβα.

 

(Η πρώτη μου γνωστή μεταφορά του βιβλίου στην Ελληνική είναι το 1986, από τις εκδόσεις BELL και σε μετάφραση της Καίτης Θεοδωρίδου)

Πλοτ: Βασισμένη στο φαινόμενο των μυστικών επιχειρήσεων των Ναζί μετά τον πόλεμο που είχαν ως στόχο να αναστήσουν τον Χίτλερ για να ηγηθεί του 4ου Ράιχ, η ταινία αφορά έναν αξιωματικό και γιατρό των SS τον Γιόζεφ Μένγκελε, ο οποίος ήταν διαβόητος γιατρός του Γ’ Ράιχ καθώς και τον Βίκτορ Καπέσιους, τον φαρμακοποιό του Άουσβιτς, ο οποίος πραγματοποίησε φαρμακευτικά πειράματα σε κρατούμενους. Στην ταινία μεταφερόμαστε λίγα χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου, στη Βραζιλία, όπου έχει καταφύγει ο γιατρός σπέρνοντας παντού κλωνοποιημένους Χίτλερ.

Το καστ της ταινίας περιλαμβάνει τους Λόρενς Ολίβιε (Δες: «Ο Πύργος των Καταιγίδων» και «Ρεβέκκα») και Γκρέγκορι Πεκ (Δες: «Τα Κλειδιά του Παραδείσου» και «Σκιές και Σιωπή»).

Ο καταζητούμενος ναζιστής Δρ Γιόζεφ Μένγκελε έχει καταφύγει στη Νότια Αμερική, όπου συγκεντρώνει μία ομάδα πρώην συναδέλφων του για να συμμετάσχουν σε ένα φρικιαστικό σχέδιο: τη δημιουργία του Τέταρτου Ράιχ. Ένα σχέδιο που για κάποιον ακατανόητο λόγο απαιτεί το θάνατο ενενήντα τεσσάρων συνταξιούχων ανδρών…

Ο Γιάκοβ Λίμπερμαν, γνωστός κυνηγός Ναζί, πληροφορείται το σχέδιο του Μένγκελε και, διστακτικά, αρχίζει να ερευνά τις πληροφορίες. Τι κοινό θα μπορούσαν να έχουν ενενήντα τέσσερις άντρες σκορπισμένοι ανά την υφήλιο; Πώς θα μπορούσε ποτέ ο θάνατός τους να εξυπηρετεί τα σχέδια του Μένγκελε, του διαβόητου «Αγγελου του Θανάτου»; Ο Λίμπερμαν, απομονωμένος, μόνος, σε προχωρημένη ηλικία πλέον, θα πρέπει να αναζητήσει ο ίδιος τις απαντήσεις. Αυτό που θα ανακαλύψει είναι ένα εφιαλτικό σχέδιο πέρα από κάθε φαντασία…

«Είναι ο Ελβετός κατασκευαστής του σασπένς, τη στιγμή που όλοι εμείς απλώς φτιάχνουμε πλαστικά ρολογάκια»

— Stephen King για τον Ira levin

Είναι γνωστό ότι μετά τον πόλεμο πολλοί ναζί περιπλανήθηκαν σε απομακρυσμένες περιοχές της Νότιας Αμερικής, καλυπτόμενοι από φασιστικές κυβερνήσεις και στρατιωτικές δικτατορίες.Τα ιστορικά ναζιστικά «αποτυπώματα», βρίσκονται στα νεκροταφεία με τους αγκυλωτούς σταυρούς, τις φωτογραφίες στα γερμανικά αρχεία, καθώς και στα υπολείμματα των εγκαταστάσεων.

Σε ένα νησί ενός παραπόταμου του ποταμού Jary στη Βραζιλία, ο συγγραφέας Jens Gluessing βρήκε έναν ξύλινο σταυρό ύψους τριών μέτρων διακοσμημένο με αγκυλωτούς σταυρούς που πιστοποιούσε ότι τουλάχιστον ένας από τους εξερευνητές δεν γύρισε ποτέ πίσω στο Βερολίνο.

Οι ντόπιοι αποκαλούν την περιοχή «ναζιστικό νεκροταφείο», και αρχικά προορίζονταν να είναι μέρος μιας σειράς των ναζιστικών εγκαταστάσεων πέρα από το Αμαζόνιο. Ποιοι ήταν όμως οι ιεραπόστολοι του Hitler που θα διέδιδαν το Ευαγγέλιο του ολοκληρωτισμού;

Στα αρχεία του υπουργείου εξωτερικών της Βραζιλίας, καθώς και στο Εθνικό Μουσείο του Ρίο ντε Τζανέιρο, ο Gluessing βρήκε τις λεπτομέρειες της αποστολής του Greiner. Ο Greiner έφθασε το 1935, σταλμένος από τη ναζιστική κυβέρνηση και πέθανε από κίτρινο πυρετό ή ελονοσία. Ήταν ένας από τρείς αξιωματικούς που στάλθηκαν σαν εμπροσθοφυλακή αυτού που πίστευαν ότι θα ήταν ένα κύμα αποίκων. Ο Gregory Peck ως ο Δρ Joseph Mengele στην ταινία του 1978 «Τα παιδιά από τη Βραζιλία».

Ο Greiner και οι συμπατριώτες του, προσέλαβαν ντόπιους για να εξερευνήσουν την περιοχή που οριοθετεί τη γαλλική Γουιάνα με σκοπό την εποίκηση της για το Ράιχ. Είχαν επίσης βλέψεις στις γειτονικές βρετανικές και ολλανδικές αποικίες. Έστειλαν στο Βερολίνο τις λεπτομέρειες για το πώς οι γερμανικοί στρατιώτες θα μπορούσαν να ζήσουν στη Βραζιλία, ακόμα κι αν το σχετικό ρεπορτάζ τους κάνει λόγο μόνο για τη συλλογή δειγμάτων της πανίδας και της άγριας φύσης. Ο Schulz Kampfhenkel, ανώτερος αξιωματικός των S.S. και ηγέτης της αποστολής που κόστισε τη ζωή του Greiner, επιστρέφοντας από τη ζούγκλα, έγραψε στην αναφορά του προς τον Himmler:

boys from brazil«Δύο είναι οι λιγότερο εποικημένες, αλλά οι πλούσιες σε φυσικούς πόρους, περιοχές στη γη. Η Σιβηρία και η Νότια Αμερική. Αυτές μόνο είναι ικανές να προσφέρουν μόνο ικανές δυνατότητες μετανάστευσης και τακτοποίησης για τους σκανδιναβικούς λαούς». Δεδομένου ότι η Σιβηρία μπορούσε αν πάσα στιγμή στην γειτονική Κίνα, σύστησε την Αμαζονία για «την εξάπλωση του ζωτικού χώρου». Προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Γιατί μια πιο προηγμένη άσπρη φυλή μπορεί να προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για την εκμετάλλευση της περιοχής

Μια ταινία παρήχθη παρουσιάζοντας την εργασία του Greiner στη ζούγκλα στη δεκαετία του ’30. Με ένα εκατομμύριο γερμανούς αποίκους ήδη εγκατεστημένους στη Βραζιλία, υποστήριξε ότι το ο σπόρος είχε ήδη ριχτεί για την επέκταση του Τρίτου Ράιχ και ότι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ένα «προγεφύρωμα» ενάντια στην αμερικανική επιρροή στην περιοχή.

Ο συγγραφέας βρήκε όμως στοιχεία, που δείχνουν ότι ο Himmler είχε «πενιχρό ενδιαφέρον» για τα μεγαλοπρεπή σχέδια του Kampfhenkel και θεώρησε ότι η χρονική στιγμή δεν ήταν η κατάλληλη για τέτοιου μεγέθους σχέδια.

Η εμπειρία του που απέκτησε ο Kampfhenkel από την αποστολή, τέθηκε σε χρήση από τη ναζιστική πολεμική μηχανή: έγινε κύριος εμπειρογνώμονας της ναζιστικής Γερμανίας στην εναέρια ερμηνεία φωτο-αναγνώρισης. Μετά τον πόλεμο οι Αμερικανοί τον συνέλαβαν και κρατήθηκε για λίγο σε ένα στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου στο Σάλτζμπουργκ. Πέθανε το 1989, χωρίς να σταματήσει να ονειρεύεται μια γερμανική αποικία μέσα στα τροπικά δάση.

Ø

 

Τα «Παιδιά από τη Βραζιλία» είναι μία από τις καλύτερες μεταφορές Μυθιστορημάτων-Θρίλερ στην μεγάλη οθόνη, τόσο για το αποτέλεσμα της παραγωγής αυτό καθ’ αυτό, όσο και για το ζήτημα που πραγματεύεται αυτό το σημαντικό μυθιστόρημα του Ira Levin.

Ira LevinΟ Ira Levin γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1929. Σπούδασε Φιλοσοφία και Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Απ’ το 1951 γράφει σενάρια για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, ενώ το 1953 εκδίδεται το πρώτο του μυθιστόρημα «A Kiss Before Dying» με το οποίο κερδίζει το Βραβείο Έντγκαρ, καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου Αμερικανού συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας.

Με το θεατρικό του έργο «Παγίδα θανάτου» ο Ira Levin κερδίζει το δεύτερο βραβείο Έντγκαρ, καλύτερου θεατρικού έργου μυστηρίου, έργο που κατέχει το ρεκόρ της κωμωδίας- θρίλερ με τις περισσότερες παραστάσεις στο Μπρόντγουεϊ (1.793 παραστάσεις από το 1978 έως το 1982). Ο  Ira Levin, παρά το μικρό συγγραφικό του έργο, κατάφερε να πουλήσει περισσότερα από δεκάδες εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ενώ σχεδόν όλα του τα έργα μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο, μερικά περισσότερες από μία φορές, και με μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Το πιο γνωστό του Μυθιστόρημα του, που έγινε γνωστό από την Κινηματογραφική του μεταφορά, είναι το «Το μωρό της Ρόζμαρι» που εκδόθηκε το 1967 και αποτέλεσε το πιο ευπώλητο Μυθιστόρημα Τρόμου της δεκαετίας του ’60. Μεταφέρθηκε στον Κινηματογράφο το 1968, σε σκηνοθεσία του Ρόμαν Πολάνσκι, και καστ που μεταξύ άλλων περιλάμβανε τους Μία Φάροου, Τζον Κασσαβέτη και Ρουθ Γκόρντον.

mORE about augustin
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.