casopensato logo IN USE
back button

Περιοδικό Πολάρ Τεύχος #09

Φάκελος Patricia Highsmith

Mε αφορμή την έκδοσή των Ημερολογίων και Σημειωματαρίων της Πατρίσια Χάισμιθ ταυτόχρονα σε Ευρώπη, Μ. Βρετανία και ΗΠΑ, στην 100ή επέτειο από τη γέννηση της συγγραφέως, το νέο τεύχος (#9, Δεκέμβριος 2021) του περιοδικού θεωρίας για την αστυνομική λογοτεχνία “πολάρ” αφιερώνει τον Φάκελό του στη «μητέρα του Ρίπλεϋ» (και όχι μόνο).

Στον Φάκελο Patricia Highsmith, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με τη συνεργασία των εκδόσεων Diogenes, οι οποίες στεγάζουν το σύνολο του έργου της και είναι οι αποκλειστικοί διαθέτες των δικαιωμάτων της σε όλο τον κόσμο, καθώς και του Ελβετικού Λογοτεχνικού Αρχείου (Schweizerisches Literatur Archiv), στο οποίο φυλάσσεται το αρχείο της Π. Χάισμιθ, παρουσιάζεται αποκλειστικά, για πρώτη φορά στα Ελληνικά, το εμβληματικό κείμενο του Πέτερ Χάντκε (Νόμπελ Λογοτεχνίας 2019), «Οι ιδιωτικοί παγκόσμιοι πόλεμοι της Πατρίσια Χάισμιθ», καθώς και ένα άρθρο της Βρετανής συγγραφέως Τζιλλ Ντώσον, που αναζήτησε τα ίχνη της συγγραφέως στο Τέξας, γράφοντας το μυθιστόρημα «The Crime Writer», με φόντο τα χρόνια της Χάισμιθ στην Αγγλία, τη δεκαετία του ’60. Τέλος, ο διευθυντής του ΕΛΑ Ούλριχ Βέμπερ μιλά αποκλειστικά στο πολάρ για τη δική του εμπειρία σχετικά με τη διαχείριση των αρχείων της συγγραφέως, που φυλάσσονται στη Βέρνη.

Μαζί με την παρουσίαση και τον σχολιασμό των Ημερολογίων και Σημειωματαρίων, ο Ανδρέας Αποστολίδης γράφει για τις τρεις βιογραφίες για την Π. Χάισμιθ, ο Δημήτρης Κοτσέλης προσεγγίζει από τη ματιά του σκηνοθέτη την ταινία του Βέντερς Ο αμερικανός φίλος και η Νίκη Κώτσιου αναφέρεται στις queer ταυτότητες του Τομ Ρίπλευ, αλλά και της Κάρολ.

Παράλληλα, στη Χάισμιθ επικεντρώνονται οι «σελίδες κινηματογράφου» του περιοδικού (πολάρ ecran), ενώ έξι συγγραφείς, συντελεστές του πολάρ, ξεχωρίζουν το βιβλίο που τούς άφησε το πιο έντονο αναγνωστικό αποτύπωμα.

Στο τεύχος αυτό, επίσης, ο Γερμανός συγγραφέας και σεναριογράφος Μπόντο Κίρχοφ (Bodo Kirchhoff) μιλάει για το Ευτελές μυθιστόρημα (Schundroman), που άφησε έντονο αποτύπωμα στη γερμανική αστυνομική λογοτεχνία, ο Διονύσης Μπαλτζής γράφει για την Τριλογία της Κρίσης, του Πέτρου Μάρκαρη, ο Φίλιππος Φιλίππου καταγράφει από τον Τύπο της εποχής τον θάνατο του Γιάννη Μαρή, το 1979, και η Ορσαλία Κασσαβέτη προσεγγίζει το κινηματογραφικό και θεατρικό πλαίσιο του Νίκου Φώσκολου, στο έργο Ο θάνατος θα ξανάρθει, ενώ ο Γιάννης Ράγκος συνομιλεί με τον Παναγιώτη Μητσομπόνο, τον δημιουργό του Φιλ Πωτ, ενός «ντετέκτιβ» που έγραψε τη δική του ιστορία στα ελληνικά κόμιξ.

Ανάμεσα στην πλούσια ύλη και αυτού του τεύχους παρουσιάζονται τα Βιβλία που ξεχώρισαν το 2021 μαζί, φυσικά, με τις μόνιμες Στήλες των συνεργατών του περιοδικού (Pro-Contra, MetaNoir, Από το Βιβλίο στην Ταινία, Polar Car).

Σημειώνεται ότι αρχισυντάκτης του πολάρ είναι ο (και ιδρυτικό μέλος της ΕΛΣΑΛ) Κώστας Θ. Καλφόπουλος, ενώ με το περιοδικό συνεργάζονται τακτικά τα μέλη της ΕΛΣΑΛ Ανδρέας Αποστολίδης, Βασίλης Δανέλλης, Άννα Δάρδα-Ιορδανίδου, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Γιάννης Ράγκος, Φίλιππος Φιλίππου και Βίκυ Χασάνδρα.

Μπορείτε να βρείτε το περιοδικό σε όλα τα καλά βιβλιοπωλεία του κέντρου και της περιφέρειας, καθώς και στην ιστοσελίδα της εκδοτικής εταιρείας Dolce .

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

LOIC MARCOU
Νιρβάνας, Μαρής, Μάρκαρης: Αστυνομικό μυθιστόρημα και ΜΜΕ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΠΑΛΤΖΗΣ
Πέτρος Μάρκαρης, Το εκκρεμές της ενοχής: Μια ανάγνωση στην Τριλογία της Κρίσης
ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ME TON BODO KIRCHHOFF
Schundroman. Ένα καθόλου ευτελές μυθιστόρημα
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
Ο θάνατος του Γιάννη Μαρή
Τιτίνα Δανέλλη (1942 – 2021)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΣΟΜΠΟΝΟΣ
Συνέντευξη
Φιλ Πωτ. Ο πρώτος Έλληνας ντετέκτιβ… από χαρτί
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
Το ντοκουμέντο ως μυθοπλασία
ΜΑΥΡΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
6 αναγνώσεις της Πατρίσια Χάισμιθ
ΟΡΣΑΛΙΑ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗ
Morton is dead
Για το έργο του Νίκου Φώσκολου “Ο Θάνατος θα ξανάρθει”
ΝΙΚΗ ΚΩΤΣΙΟΥ
Ζ. Σιμενόν, “Η νύχτα στο σταυροδρόμι”
ΦΑΚΕΛΟΣ: PATRICIA HIGHSMITH
POLAR ECRAN (επιμ.: Δ. Κοτσέλης)
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
PRO – CONTRA
(επιμ.: B. Δανέλλης – Γ. Ράγκος)
Οι γυναίκες αγαπούν το κόκκινο / Βίκυ Χασάνδρα
Meta-Noir / Βασίλης Δανέλλης
Από το βιβλίο στην ταινία / Δημήτρης Παναγιωτάτος
Πολάρ Cars / Ηλίας Καφάογλου
Η πρηνής θέση του σκοπευτή

πολάρ λόγκο
dolce logo
μαύρο Png

Patricia Highsmith

Η Πατρίτσια Χάισμιθ γεννήθηκε στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας το 1921 και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη. Αποφάσισε να γίνει συγγραφέας στα δεκάξι της, εποχή που εξέδιδε το περιοδικό του γυμνασίου της. Το πρώτο της μυθιστόρημα, “Ξένοι στο Τρένο”, έγινε ταινία από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ, σε σενάριο του Ραίημοντ Τσάντλερ το 1950. Κεντρική της δουλειά, η πενταλογία με ήρωα τον Ρίπλεϋ, ένα από τα βιβλία της οποίας γυρίστηκε ταινία από τον Βιμ Βέντερς το 1977, με πρωταγωνιστή τον Μπρούνο Γκαντς. Το τρίτο, “Ο Ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϋ”, πήρε το βραβείο Έντγκαρ Άλαν Πόε των Αμερικανών Συγγραφέων Μυστηρίου. Άλλα της έργα: “Βαθιά νερά”, “Η κραυγή της κουκουβάγιας”, “Το ημερολόγιο της Ήντιθ”, “Μικρές ιστορίες μισογυνισμού κ.ά. Η Χάισμιθ, που υπήρξε φίλη με τον Τρούμαν Καπότε, τον Έρικ Άμπλερ κ.ά. έχει τιμηθεί με τα σπουδαιότερα βραβεία αστυνομικής λογοτεχνίας. Πέθανε το 1995 αποτραβηγμένη στην Ελβετία..

Διαβάστε Κριτικές για τα βιβλία της Patricia Highsmith

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.