casopensato logo IN USE
back button
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Oμπλίκ

Μία Γαλατική περιπέτεια του Λάζαρου Αλεξάκη

Εκείνο το πρωί η Φρανσουάζ πήρε τον καφέ της, κάθισε αναπαυτικά στο άνετο πλαϊνό καλάθι της παλιάς μοτοσικλέτας και τράβηξε μια τζούρα από το άφιλτρο τσιγάρο της. Όλα έδειχναν ότι ερχόταν άλλος ένας παγωμένος χειμώνας στο μικρό, ήσυχο Ομπλίκ, στην άκρη της Γαλλίας, μακριά από τα γεγονότα, κι αυτό δεν ήταν απαραίτητα κακό. Μπορεί να μη δήλωνε πλέον δημοσιογράφος της Λιμπερασιόν ή της Ουμανιτέ, μα δούλευε πάντα καλύτερα μόνη. Είχε φωνή εδώ. Φωνούλα έστω; αλλά ήταν η δική της φωνούλα και κανείς, μα κανείς, δεν της έλεγε τι να λέει. Δεν ήξερε ακόμα τι θα έφερναν οι επόμενες μέρες. Για λίγες ακόμη ώρες το μικροσκοπικό νησί θα απολάμβανε την άγονη μοναξιά του στο πέλαγος του Ιρουάζ, πριν γίνει το βασικό θέμα σε κάθε ειδησεογραφικό σάιτ, τόσο απροσδόκητα, που θα απασχολούσε ειδικούς και μη για ολόκληρες δεκαετίες.

Όποιος τολμήσει να χαρακτηρίσει το είδος αυτής της Γαλατικής περιπέτειας θα είναι στο πλαίσιο ενός — παραδοσιακού κατά τ’ άλλα — τρόπου κριτικής που δε ταιριάζει εδώ. Οι ήρωες του Ομπλίκ είναι μία αστεία πανίδα δράσης, ένας μαγικός κοινωνικός παροξυσμός στριμωγμένος σε ένα καφκικό νησί. Ο Αλεξάκης ξέρει από γκάζια, ανάβει φυτίλι στις συγκυρίες και αφήνει τους καλοκουρδισμένους ήρωές του να δράσουν. Οι χαρακτήρες του ξέρουν πάντα να μετατρέπουν το κοινό σε αρκούδα και να χορεύουν μπροστά του ιντριγκαδόρικα.

bonus extra: Το «Ομπλίκ» έχει χαρακτηριστεί  ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

μαύρο Png
oμπλικ

ISBN: 9789605213015
Εκδότης: ΑΙΟΛΟΣ
Χρονολογία Έκδοσης: Απρίλιος 2020
Αριθμός σελίδων: 232
Διαστάσεις: 21×14
Επιμέλεια: ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ΕΛΕΝΑ

O ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Λάζαρος Αλεξάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης και μεγάλωσε µέσα στη δύσκολη εποχή του ’80 και του ’90, τη γεµάτη κακουχίες, διαφηµίσεις Yoko Choco, αχαλίνωτο µοναχικό σεξ και περιστασιακή παρουσία στο σχολείο. Σπούδασε φιλοσοφία, ψυχολογία και δηµιουργικό βρίσιµο, ενώ έκανε συνεχείς και επίµονες µελέτες πάνω στο πόσες µπίρες µπορεί να πιει κάποιος χωρίς να σκάσει, µε αποτελέσµατα που δεν ήταν µεν ποτέ καταληκτικά, αλλά αποδεικνύονταν ιδιαίτερα ντροπιαστικά για όλη την επιστηµονική κοινότητα. Ξεκίνησε τη δηµοσιογραφική του καριέρα στο περιοδικό ΜΟΤΟ το 2005, στην τελευταία σελίδα του οποίου αρθρογραφεί έκτοτε, ενώ διατηρεί και ενηµερώνει τακτικά blogs και social media µε σκοπό να καταστρέψει όσο το δυνατόν περισσότερες αθώες ψυχές, παρασέρνοντάς τες στις σούζες, τις κόντρες, τις σοκοφρέτες, τις ληστείες µε µοτοσυκλέτες µεγάλου κυβισµού, τις πίτσες µε διπλό πεπερόνι, στο ασύδοτο και ξεδιάντροπο καστοµάρισµα µοτοσυκλετών και γενικά στην ακολασία. Παίζει πειραµατικά µπλουζ και τζαζ µε παταγώδη επιτυχία και είναι ικανός να αδειάσει το Carnegie Hall µε 5 νότες. Τα χόµπι του περιλαµβάνουν το να κοροϊδεύει το µπαλέτο και να βουτάει νάνους σε βαρέλια µε πίκλες. Έµαθε να γράφει για τον εαυτό του στο τρίτο πρόσωπο µια βδοµάδα πριν γι’ αυτό και βγαίνει το κείµενο λίγο γκάου. Ζει και εργάζεται στο Παρίσι.

διαβαστε τη συνεντευξη
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.