casopensato logo IN USE
back button

Αθηνά Κακούρη - Κυνηγός φαντασμάτων

ISBN: 9789600513110
Εκδότης: ΕΣΤΙΑ
Χρονολογία Έκδοσης: Ιούλιος 2007
Αριθμός σελίδων: 206
Διαστάσεις: 21×14

Λευκές οπτασίες περιφέρονται αεροπατώντας στον κήπο του ζάπλουτου γερο-Καραπάνου στην Κέρκυρα, τα κοσμήματα της κομψής γυναίκας του εξαφανίζονται, αντικείμενα βαριά μετακινούνται χωρίς να τ’ αγγίξει χέρι ανθρώπου, πετροβολούν μέσα στη νύχτα τα παράθυρα της ξερακιανής συμπεθέρας του που λατρεύει τη γάτα της και δυναστεύει τον μικρό εγγονό του, ο παράσιτος κύριος Νένης περιφέρει παντού την αυθάδειά του, ουρλιαχτά ακούγονται αιφνιδίως, ψόφια βατράχια ανακαλύπτονται στα κρεβάτια, φώτα αναβοσβήνουν μέσα στη νύχτα. . . Τα φαντάσματα έχουν στήσει χορό και καλείται από την Αγγλία ειδικός “Κυνηγός Φαντασμάτων”. Θα λύσει αυτός τα μυστήρια ή θα γίνει η καταστροφή του νεαρού μηχανικού, που μπλέχτηκε σε φόνους και απαγωγές μόνο και μόνο επειδή ερωτεύθηκε τη χαριτωμένη και διασκεδαστική Ανέττα; Νέα έκδοση ενός μυθιστορήματος που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα στην πρώτη του έκδοση, το 1974, και που εξακολουθεί να γοητεύει.


(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Κωνσταντίνος βορίδης

Η Αθηνά Κακούρη είναι από τις πιο κλασικές περιπτώσεις συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας, της οποίας τα βιβλία διαθέτουν, τελικά, διαχρονική επιδραστικότητα. Η αλήθεια είναι ότι την ήξερα ήδη από τη αρκετά ενδιαφέρουσα συλλογή αστυνομικών ιστοριών ‘Αλάτι στα φιστίκια‘ που είχε κυκλοφορήσει την ίδια χρονιά με τον ‘Κυνηγό φαντασμάτων‘ (1974), αλλά που διάβασα, βέβαια, πολύ μετά (δεν είχα γεννηθεί, ακόμα, τότε).

Στο συγκεκριμένο βιβλίο που θεωρείται από τα πιο γνωστά της Ελληνικής Αστυνομικής Λογοτεχνίας, φαίνονται έντονα οι επιρροές από την Άγκαθα Κρίστι και, ιδιαίτερα, από το μυθιστόρημά της ‘Ένα μήνυμα για φόνο” στο οποίο κυριαρχεί το παραψυχολογικό στοιχείο και το κοινωνικό ενδιαφέρον για τον πνευματισμό και την επικοινωνία με πνεύματα νεκρών προσώπων. Τη δεκαετία του ’70, άρχισε να αναπτύσσεται, ως γνωστόν, το κίνημα της ‘Νέας Εποχής‘ (New Age) με μεγάλη έμφαση στη δύναμη του πνεύματος και της ανθρώπινης ενέργειας, υλικό που χρησιμοποιεί η Κακούρη για να δημιουργήσει την μυστηριώδη ατμόσφαιρα του πρώτου μισού του βιβλίου.

Το δεύτερο μισό είναι ναι μεν πιο προβλέψιμο, αλλά κατακλύζεται από ιντριγκαδόρικους και σωστά δομημένους διαλόγους μεταξύ των προσώπων της ιστορίας, οι οποίοι βοηθούν στο να αποκρυσταλλωθούν οι απόψεις του αναγνωστικού κοινού σχετικά με τα κίνητρα συμπεριφοράς, κυρίως, π.χ. του Θεόδωρου και της κυρίας Εσμεράλδας.

Γενικά, πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει την αγωνία, το μυστήριο και την παραψυχολογία με την ίντριγκα, το χιούμορ και την αναφορά σε φλέγοντα κοινωνικά προβλήματα της εποχής, όπως ήταν η αύξηση της χρήσης ναρκωτικών στην Ελλάδα, αποτελώντας τελικά και το κατάλληλο ανάγνωσμα για το καλοκαίρι και την χαλάρωση της καραντίνας.

Σαν μειονεκτήματα θα μπορούσα να αναφέρω ένα συγκεκριμένο στοιχείο του 1ου μισού που αν κάποιος παρατηρήσει μπορεί να φανταστεί τί θα επακολουθήσει, την κάπως αφελή παρουσίαση του χαρακτήρα του Θεόδωρου, και κάποιες λεπτομέρειες στη διαλεύκανση του μυστηρίου που είναι αμφιλεγόμενες ως προς τη ρεαλιστική τους βάση, αλλά που, ωστόσο, γοητεύουν.

Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα παραψυχολογικού μυστηρίου με άκρως επικίνδυνα οικογενειακά μυστικά, το οποίο διαθέτει τη στόφα του κλασικού και το περιπετειώδες πνεύμα της δεκαετίας του ’70.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η Αθηνά Κακούρη γεννήθηκε το 1928 στην Πάτρα, σε οικογένεια κεφαλονίτικης καταγωγής. Πέρασε τον πόλεμο και την Κατοχή στην Αθήνα. Μετά την Απελευθέρωση, επέστρεψε στην Πάτρα, όπου εργάστηκε στο γραφείο πρακτόρευσης πλοίων και πετρελαιο-ειδών του πατέρα της Χαρίλαου. Δημοσίευσε τα πρώτα της κείμενα, χρονογραφήματα και ταξιδιωτικές εντυπώσεις, στην εφημερίδα “Νεαλόγος” της Πάτρας []

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.