casopensato logo IN USE
back button
kentaro miura

Ο μανγκάκα Kentaro Miura

(1966 – 2021)

Ο μετρ καλλιτέχνης και αφηγητής του Μαύρου Ιππότη

O Κεντάρο Μιούρα γεννήθηκε στην Chiba, του ομώνυμου νομού της Ιαπωνίας, στις 11 Ιουλίου 1966. Το 1976, στη νεαρή ηλικία των 10 ετών, έκανε το πρώτο του manga, με τίτλο «Miuranger», το οποίο δημοσιεύθηκε μεταξύ συμμαθητών σε μια σχολική έκδοση. Η σειρά κατέληξε σε 40 τεύχη. Το 1977, ο Μιούρα δημιούργησε το δεύτερο μάνγκα του, «Ken e no michi» (The Way to the Sword), στο οποίο χρησιμοποίησε ινδικό μελάνι για πρώτη φορά. Στο γυμνάσιο, το 1979, οι τεχνικές ζωγραφικής του βελτιώθηκαν πολύ καθώς άρχισε να χρησιμοποιεί επαγγελματικές τεχνικές σχεδίασης. Όντας στο λύκειο το 1982, ο Μιούρα εγγράφηκε σε ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου αυτός και οι συμμαθητές του άρχισαν να δημοσιεύουν τα μάνγκα τους σε σχολικά μπούγκλετς. Το πρώτο του έργο, «doujinshi», δημοσιεύθηκε σε ένα περιοδικό με τη βοήθεια φίλων, τον ίδιο χρόνο. Στην ηλικία των 18 ετών ο Μιούρα εργάστηκε για λίγο ως βοηθός του Jyoji Morikawa (George Morikawa), γνωστό κυρίως για το μάνγκα του «Hajime no Ippo». Ο Morikawa αναγνώρισε γρήγορα το υψηλό ζωγραφικό ταλέντο του Μιούρα και τον αποδέσμευσε, λέγοντας του ότι: δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να τον διδάξει το οποίο ο Μιούρα να μην το ξέρει ήδη.

Το 1985, ο Μιούρα υπέβαλε αίτηση για είσοδο στο Καλλιτεχνικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου Nihon. Υπέβαλε το μικρό έργο «Futatabi» προς εξέταση και έγινε δεκτός. Με το έργο αυτό αργότερα κέρδισε την υποψηφιότητα ως Καλύτερος Νέος Συγγραφέας στο Εβδομαδιαίο Περιοδικό «Shōnen». Το πρώτο έργο σειράς του Μιούρα, «Noa», δημοσιεύθηκε στο περιοδικό αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία. Το 1988, ενώ ο Μιούρα εργαζόταν για τον Buronson πάνω σε ένα έργο με τίτλο «Orō» (“King of Wolves”), ο Μιούρα δημοσίευσε ένα πρωτόλειο του «Berserk» στο «Gekkan ComiComi» του Hakusensha. Το πρωτότυπο των 48 σελίδων κατέλαβε τη δεύτερη θέση στα βραβεία του 7ου Διαγωνισμού ComiComi. Η πλήρης σειρά του «Berserk», η οποία θα γινόταν το πιο διάσημο και επιτυχημένο έργο του Μιούρα, ξεκίνησε στο Μηνιαίο «Animal House» του Hakusensha, το 1989. Το 1990, ένα πρίκουελ του «Ōrō» με τίτλο «Ōrō Den» δημοσιεύθηκε στο περιοδικό. Το 1992, το «Monthly Animal House» μετονομάστηκε σε «Young Animal», στο οποίο το «Berserk» συνέχισε να δημοσιεύεται. Την ίδια χρονιά, ο Μιούρα συνεργάστηκε με τον Buronson στο μάνγκα «Japan», το οποίο επίσης δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Young Animal». Το 1997, ο Μιούρα επιβλέπει την παραγωγή ενός anime (μεταφορά μάνγκα) για το «Berserk», προσαρμοσμένο σε 25 επεισόδια, που παράγεται από την OLM, Inc., το οποίο προβλήθηκε τον ίδιο χρόνο στο NTV. Επίσης, επιβλέπει το βιντεοπαιχνίδι «Sword of the Berserk: Guts ‘Rage» για τη κονσόλα Dreamcast του ’99. Το 2002, ο Μιούρα έλαβε τη δεύτερη θέση στο ετήσιο Tezuka Osamu Cultural Prize για το έργο του. Ξεκινώντας το 2006, το «Berserk» προχώρησε σε συχνές και συχνά παρατεταμένες διακοπές, ενώ άλλαζε κιόλας από μηνιαία σειρά σε άτακτη. Από το 2018, το «Berserk» συλλέχθηκε σε 40 τόμους tankōbon στην Ιαπωνία και από τον Μάιο του 2021 είχε περισσότερα από 50 εκατομμύρια αντίτυπα σε πωλήσεις παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών εκδόσεων. Η σειρά δημιούργησε επίσης μια σειρά από σχετικά εμπορικά είδη, τόσο επίσημα όσο και κατασκευασμένα από θαυμαστές, που περιλαμβάνουν αγάλματα, φιγούρες, μπρελόκ, βιντεοπαιχνίδια και παιχνίδια καρτών. Διάφορα βιβλία τέχνης και συμπληρωματικό υλικό από τον Μιούρα με βάση το «Berserk» κυκλοφόρησαν επίσης.

«Είναι δύσκολο να μεγενθύνει κανείς την τεράστια επίδραση που είχε το έργο του στον κόσμο των παιχνιδιών, των μάνγκα, των ταινιών, των ανίμ, ακόμη και της λογοτεχνίας»

— δημοσιογράφος Jade King

click the see Miura’ s «Berserk» artworks

Το 2013, ο Μιούρα κυκλοφόρησε το σύντομο αυτόνομο μάνγκα «Gigantomakhia», το οποίο κυκλοφόρησε στις αγγλόφωνες περιοχές ως «Giganto Maxia» από τον εκδότη Dark Horse, το 2016. Το «Duranki», ένα μικρό manga που εκδόθηκε από το ιδιωτικό στούντιο μάνγκα του Μιούρα «Studio Gaga», κυκλοφόρησε σε σειρά στο «Young Animal Zero» το 2019.

μαύρο Png

Στις 20 Μαΐου 2021, ο Hakusensha ανακοίνωσε ότι ο Κεντάρο Μιούρα είχε καταλήξει στις 6 Μαΐου 2021, λόγω οξείας αορτικής ανατομής. Μια ιδιωτική τελετή πραγματοποιήθηκε από την οικογένειά του. Πολλοί καλλιτέχνες μάνγκα έδωσαν συλλυπητήρια, όπως οι George Morikawa, Hiro Mashima, Rei Hiroe, Hebi-Zou, Ken Akamatsu, Chica Umino, Makoto Yukimura και Atsushi Ōkubo. Ο Susumu Hirasawa, συνθέτης για την τηλεοπτική προσαρμογή ανίμ του «Berserk» το 1997, και ο τραγουδιστής Yoshino Nanjō, επίσης, εξέφρασαν συλλυπητήρια. Χιλιάδες on line gamers συγκεντρώθηκαν στο Final Fantasy XIV για να θρηνήσουν τον Μιούρα, με πολλούς να παίζουν ως Dark Knight, κάτι που ήταν εμπνευσμένο από τον πρωταγωνιστή του «Berserk».

Ο Μιούρα είχε δηλώσει ότι το έργο που είχε την μεγαλύτερη επιρροή επάνω του ήταν το μάνγκα «Fist of the North Star» των Buronson και Tetsuo Hara (ντεμπούτο του 1983). Ο Μιούρα επηρεάστηκε επίσης από το το «Violence Jack» του Go Nagai (ντεμπούτο του 1973). Άλλες επιρροές που αναφέρει ο Μιούρα περιλαμβάνουν τις ιαπωνικές σειρές μυθοπλασίας «Guin Saga» (ντεμπούτο 1979), τις ταινίες του Paul Verhoeven, τις σειρές Hellraiser (ντεμπούτο 1987), τα shōjo μάνγκα, τις ταινίες της Ντίσνεϊ και τα έργα των ζωγράφων: Ιερώνυμος Μπος,  Μάουριτς Κορνέλις Έσερ, Γκυστάβ Ντορέ και Πίτερ Μπρίγκελ.

Παγιωμένο ως ένα από τα μάνγκα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, η σειρά «Berserk» του Μιούρα επηρέασε τα κατοπινά μάνγκα, με τον δημοσιογράφο Jade King να δηλώνει: «είναι δύσκολο να μεγενθύνει κανείς την τεράστια επίδραση που είχε το έργο του στον κόσμο των παιχνιδιών, των μάνγκα, των ταινιών, των ανίμ, ακόμη και της λογοτεχνίας» και τον αμερικάνικο εκδοτικό οίκο Dark Horse Comics να τον περιγράφει ως «μετρ καλλιτέχνη και αφηγητή».

Η εικόνα του Guts με το τεράστιο σπαθί του ήταν έμπνευση για ένα σωρό καλλιτέχνες που μετέδωσαν στους δικούς τους ήρωες κάτι από αυτό, όπως στον ήρωα «Cloud Strife» του Final Fantasy VII και στον «Dante» από τη σειρά Devil May Cry, με τη συνολική αισθητική του «Berserk» να εμπνέει επίσης τα τέρατα και τον κόσμο της σειράς «Dark Souls». Αμέτρητοι καλλιτέχνες των μάνγκα, συμπεριλαμβανομένου του συγγραφέα Kazue Kato του έργου «Blue Exorcist» και του συγγραφέα Hajime Isayama του έργου «Attack on Titan» έχουν αναφέρει τον Μιούρα και το έργο του «Berserk», ως επιρροές.

kentaro miura
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.