casopensato logo IN USE
back button
Η δολοφονία του τραπεζίτη

ΥΠΟΘΕΣΗ

Γραμμένη από τον πατέρα του μεσογειακού νουάρ, Αουγκούστο ντε Άντζελις, Η Δολοφονία του τραπεζίτη δεν μας φέρνει αντιμέτωπους μόνο με ένα πτώμα και τους ύποπτους θύτες, αλλά και με μια κοινωνία που παραδίδεται στον φασισμό. Τη λύση του μυστηρίου αναλαμβάνει ένα πρόσωπο που, αντί να παρακολουθεί φασιστικές φανφάρες, επιλέγει να διαβάζει εν ώρα υπηρεσίας Πόε και Φρόυντ: ο επιθεωρητής Κάρλο ντε Βιντσέντζι, γνωστός και ως “ο Ιταλός Μαιγκρέ”.
“Στη χώρα μας δεν γίνονται τέτοια πράγματα, δεν έχουμε ντετέκτιβ, δεν έχουμε μητροπόλεις και κυρίως δεν έχουμε γκάνγκστερ”. “Πολύ πιθανόν”, απαντούσε ο Ντε Άντζελις, “εμένα όμως μου φαίνεται πως έχουμε και παραέχουμε εγκλήματα”. “Αυτά τα πράγματα βλάπτουν τη νεολαία”, υποστήριζε το φασιστικό Υπουργείο Λαϊκού Πολιτισμού, “και την ωθούν να διαπράττει εγκλήματα από καθαρή μίμηση και μόνο”. “Όχι”, έλεγε ο Ντε Άντζελις, “αυτό που βλάπτει είναι η κακή λογοτεχνία”.

Η δολοφονία του τραπεζίτη

Ξενόγλωσσος τίτλος: IL BANCHIERE ASSASSINATO
ISBN: 9786188393165
Εκδότης: ΟΚΤΑΝΑ
Χρονολογία Έκδοσης: Ιούνιος 2021
Αριθμός σελίδων: 238
Διαστάσεις: 21×14
Μετάφραση: ΔΟΤΣΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
Επιμέλεια: ΜΩΥΣΙΔΟΥ ΧΡΥΣΑ

O ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Augusto De Angelis (1888–1944) ήταν Ιταλός συγγραφέας και δημοσιογράφος, ενεργός κυρίως στα χρόνια του φασισμού. Το 1930 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα Robin Secret Agent, εμπνευσμένο σε μεγάλο βαθμό από το The Secret Agent (1907), το μυθιστόρημα του Joseph Conrad, ενώ το πρώτο του μυθιστόρημα ντετέκτιβ ήταν το The Murdered Banker (1935). Στη σύντομη καριέρα του έγραψε ντετέκτιβ μυθιστορήματα, στα περισσότερα από τα οποία ο πρωταγωνιστής είναι ο Επίτροπος De Vincenzi, επικεφαλής της κινητής ομάδας του Μιλάνου (στην οποία αφιέρωσε ο Ράι, με τον τίτλο του Επιτρόπου De Vincenzi, μεταξύ 1974 και 1977, δύο τηλεοπτικές σειρές με τον Paolo Ο Στάππα στο ρόλο του ερευνητή), ένας πνευματώδης αλλά πολύ ανθρώπινος χαρακτήρας, μέσω του οποίου ο συγγραφέας απελευθερώθηκε σύντομα από το κλισέ του αγγλοσαξονικού ερευνητή, δημιουργώντας ένα είδος Ιταλού Επιτρόπου Maigret ante litteram. Παρά την καλή επιτυχία των μυθιστορημάτων του, ο De Angelis δεν μπόρεσε να τα απολαύσει για πολύ: η λογοκρισία του φασιστικού καθεστώτος επέβαλε στην πραγματικότητα την κατάσχεση των μυθιστορημάτων των νοουρ και το κλείσιμο της διάσημης σειράς μυστηρίου Mondadori, και οι δύο επειδή είδαν το λεγόμενο λογοτεχνικό είδος noir με καχυποψία, η ελίτ, που θεωρείται προϊόν της αγγλοσαξονικής κουλτούρας, και επειδή, για λόγους προπαγάνδας και δημόσιας τάξης, τείνει να εξαφανίσει το έγκλημα από τις ειδήσεις και τη λογοτεχνία. Λόγω των άρθρων του που δημοσιεύθηκαν στο “Gazzetta del Popolo”, γραμμένο από τις 25 Ιουλίου έως τις 8 Σεπτεμβρίου 1943, συνελήφθη με την κατηγορία του αντιφασισμού και μεταφέρθηκε αργότερα στη φυλακή του Κόμο. Απελευθερώθηκε από τη φυλακή το 1944 μετά από φυλάκιση αρκετών μηνών, εξαιρετικά δοκιμασμένος και αποδυναμωμένος με φυλάκιση, επέστρεψε στο Μπελάτζιο στη λίμνη Κόμο όπου διέμενε. αλλά είχε την ατυχία να συναντήσει έναν «δημοκρατικό» στην περιοχή, ο οποίος, για μια ασήμαντη συζήτηση, τον επιτέθηκε με γροθιές και κλωτσιές, τόσο ώστε να προκαλέσει το θάνατό του, ο οποίος συνέβη μερικές ημέρες αργότερα λόγω των συνεπειών του χτύπημα.

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.