casopensato logo IN USE
back button

Οι άλυτες υποθέσεις του επιθεωρητή Τρελέγκα

Νίκος Δαλαμπύρας & Αλέξανδρος Μυροφορίδης
Ψηφιακό Αρχείο Podcast εκπομπών του The Roxx Ztar Show ή αλλιώς Ανεξιχνίαστες υποθέσεις απ’ τον Αλέξανδρο Μυροφορίδη στο Roxx Ztar Show.

«Ανεξιχνίαστες υποθέσεις: Οι άλυτες υποθέσεις του επιθεωρητή Τρελέγκα» είναι το ψυχαγωγικό αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας δύο ανθρώπων, υπό την αιγίδα του ραδιοφωνικού σταθμού 1055 Rock στη Θεσσαλονίκη. Αφενός, του ραδιοφωνικού παραγωγού Νίκου Δαλαμπύρα και της εκπομπής του The Roxx Ztar Show και αφετέρου του Αλέξανδρου Μυροφορίδη, καθηγητή δημιουργικής γραφής με ειδίκευση στην αστυνομική λογοτεχνία. Ο καθένας προσθέτει στην εκπομπή το δικό του, αυθεντικό κομμάτι. Η πραγματική ιστορία ενός ανεξιχνίαστου εγκλήματος που συγκλόνισε την ανθρωπότητα, από οποιοδήποτε σημείο του παγκόσμιου χάρτη, ο χώρος, ο χρόνος, οι ερευνητές και οι ύποπτοι, τα λάθη και οι επιτυχίες της έρευνας, το κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό υπόβαθρο της υπόθεσης. Ταυτόχρονα, η επένδυση της αφήγησης του Αλέξανδρου με τις μουσικές επιλογές και trivia γνώσεις του Νίκου, επιλογές που αντικατοπτρίζουν τη μουσική έμπνευση που αφιερώθηκε στην υπόθεση, σε συνδυασμό με τον γεωγραφικό χώρο προέλευσης και την εποχή. Ένα εγχείρημα που μετατρέπεται σε podcast, το 1º παρόμοιο εγχείρημα στην ελληνική πραγματικότητα, ως εξέλιξη μιας πολύ επιτυχημένης, ζωντανής εκπομπής.

Το ραδιοφωνικό ένθετο «Ανεξιχνίαστες υποθέσεις: Οι άλυτες υποθέσεις του επιθεωρητή Τρελέγκα» ακουγόταν στον αέρα των ραδιοκυμάτων της Θεσσαλονίκης, κάθε Δευτέρα, στις 11.00 το βράδυ, κατά τη διάρκεια της εκπομπής The Roxx Ztar Show, από τις 10.00 μ.μ. έως τις 01.00 π.μ, μεταξύ 2 Σεπτεμβρίου του 2019 και 9 Μαρτίου του 2020.

 

ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Καλώς ή κακώς (εμείς προφανώς και υποστηρίζουμε πως ισχύει το δεύτερο), το έγκλημα και η παραβατικότητα αποτελούν μια καθημερινή, δυσάρεστη αλήθεια. Από τα μέσα του 19ου αιώνα έως και σήμερα η μελέτη του και η ενσωμάτωσή του στην καθημερινή κουλτούρα έχει πραγματοποιηθεί με ταχύτατους ρυθμούς. Τα πρωτοεμφανιζόμενα ως άρθρα που περιγράφουν ανδραγαθήματα αστυνομικών, σύντομα μετεξελίχθηκαν σε αφηγήσεις «Αστυνομικής παραφιλολογίας» και αργότερα σε λογοτεχνία, με αναρίθμητους τίτλους. Πλέον, συναντάται ως αναπόσπαστο κομμάτι της δημοφιλούς κουλτούρας σε βιβλία, περιοδικά, κόμικς, παιχνίδια όλων των ειδών, θέατρο, τηλεόραση, κινηματογράφο, Internet, κ.ά. Και στη μουσική, κυρίως τη ροκ, που αγαπάμε. Το ερώτημα ήταν θέμα χρόνου να προκύψει: «Μπορούν αυτά τα δύο, η ιστορική πληροφορία του εγκλήματος και η ροκ μουσική να παρουσιαστούν, από κοινού;» Πλέον, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να το παρουσιάσουμε και με την ψηφιακή του μορφή.

Οι εκπομπές βασίζονται σε σύντομη έρευνα για την υπόθεση, με διαδικτυακή, ως επί το πλείστον, πηγή πληροφόρησης. Ως εκ τούτου, υπάρχει πιθανότητα ασαφειών ή παραλείψεων στην πηγή, ασάφειες και παραλείψεις που αντίστοιχα μεταφέρονται σε αυτές. Οι συντελεστές θα ήθελαν να τονίσουν πως το πληροφοριακό υλικό συγκεντρώνεται και λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο για τη συνοπτική παρουσίαση της υπόθεσης του εγκλήματος, και της μουσικής του ιστορίας, ενώ, ενθαρρύνουν τους ενδιαφερόμενους φίλους και φίλες να προχωρήσουν σε ατομική, περαιτέρω έρευνα. Επίσης, ζητάει προκαταβολικά την κατανόησή σας για τα σαρδάμ (άλλωστε, μαθαίνουμε πως προέρχονται από τον σπουδαίο ηθοποιό και σκηνοθέτη Αχιλλέα Μάρδα) και τα εκ παραδρομής λάθη που είναι πιθανό να προκύψουν σε μία ζωντανή εκπομπή.

Σημείωμα των συντελεστών (edit): Υπάρχει μία σαφής διαφοροποίηση ανάμεσα στους εγκληματολογικούς όρους «Δολοφόνος κατά συρροή» και «Δολοφόνος κατά εξακολούθηση», οι οποίοι όμως, πολλές φορές, συνδυάζονται σε ιστορικές υποθέσεις. Η εκπομπή διατηρεί κοινή ορολογία αλλά αποδέχεται και διακρίνει, όπου μπορεί, τις δύο κατηγορίες.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.