casopensato logo IN USE
back button

Blast of Silence

“Λένε ότι ο Θεός κινείται σε μυστήρια μονοπάτια. Παλιότερα τα Χριστούγεννα κάτι ευχόσουν, κάτι σημαντικό, κάτι ιδιαίτερο. Ιδού λοιπόν, μωράκι Frankie Bono. Είσαι ολομόναχος τώρα. Πίσω στο σπίτι, πίσω στο κρύο, μέσα στη Μαύρη Σιωπή

Είναι η τελευταία ταινία που βλέπουμε το 2021 και η πρώτη που γράφουμε για την καινούρια χρονιά. Καλή αρχή λοιπόν, με υγεία και κατάμαυρο σινεμά.

Μέσα στη θάλασσα του film noir – crime cinema υπάρχουν ταινίες που τις ακούς για χρόνια και σκέφτεσαι κάποια στιγμή να τις δεις, σα να μην είναι προτεραιότητα, σαν κάτι να σε κάνει να τις αποφεύγεις. Είναι εξαιρετικά ευχάριστο όταν αυτές οι ταινίες – του ραφιού – αποδεικνύονται διαμάντια κι όχι απλώς μια αφορμή για να εμφανιστεί ο Tyrone Power, ή μια αρπαχτή του παλιού Hollywood. Πρόσφατα τέτοια παραδείγματα, ήταν το Murder by Contract κι ακόμα περισσότερο το Rolling Thunder, που πραγματικά έκαναν τη γατότριχά μου να σηκωθεί κάγκελο.

Το Blast of Silence είναι μια τέτοια περίπτωση του αρχείου, στο οποίο έδωσα τελικά την ευκαιρία, διαβάζοντας ότι πρόκειται για film noir που εξελίσσεται μέσα στα Χριστούγεννα. Ο επαγγελματίας εκτελεστής Frankie Bono, φτάνει από το Cleveland στη γενέτειρά του τη Νέα Υόρκη, για να εκτελέσει ένα συμβόλαιο θανάτου με στόχο μέλος συνδικάτου του οργανωμένου εγκλήματος. Έχει περίπου μια εβδομάδα να προετοιμαστεί, παρακολουθώντας το υποψήφιο θύμα, να βρει όπλο για την εκτέλεση και γενικά να οργανώσει τη δουλειά για την οποία πληρώνεται. Ο Bono είναι μεθοδικός, αλλά απομονωμένος, αντικοινωνικός και ψυχικά διαταραγμένος. Η τυχαία συνάντηση με ανθρώπους που είχαν μεγαλώσει μαζί στο ορφανοτροφείο και μια παλιά του σχέση θα τον αναστατώσει και θα ανατρέψει τη συγκέντρωση και την αφοσίωση που απαιτεί η εκτέλεση του αιματηρού συμβολαίου. Θα καταφέρει να ανασυνταχθεί, ή μήπως τα ψυχικά του αποθέματα θα εξαντληθούν εύκολα;

To Blast of Silence είναι ένα κυνικό και νιχιλιστικό νουάρ της δεύτερης περιόδου, δηλαδή μετά τα γεράκια, τους ύπνους και τις αποζημιώσεις και πριν τα έγχρωμα, ρεαλιστικά φιλμ των Don Siegel, Peter Yates και John Boorman. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το δίδυμο αδερφάκι του Murder by Contract, με το οποίο έχει αρκετές ομοιότητες. Όλη η ταινία περιστρέφεται γύρω από τον σκηνοθέτη, σεναριογράφο και πρωταγωνιστή Allen Baron. Ο Baron ασχολούνταν κυρίως με comics τη δεκαετία του 1950 κι έβγαζε χαρτζιλίκι σα βοηθός σκηνοθέτη.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 ο super star (και super πότης) Errol Flynn ανέπτυξε συμπάθεια για την επανάσταση του κουβανικού λαού, φτάνοντας στο σημείο το 1959 να γυρίσει το σκουπίδι “Cuban Rebel Girls” όπου κινηματογραφείται η προσπάθειά του να μαζέψει πενήντα χιλιάδες δολάρια υπέρ των κομμουνιστών. O Allen Baron εμφανιζόταν σαν κομπάρσος και ταυτόχρονα βοηθούσε πίσω από την κάμερα. Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν επεισοδιακά, με τους συντελεστές της ταινίας να επιστρέφουν απότομα στις Η.Π.Α. παρατώντας ολόκληρο τον εξοπλισμό κινηματογράφησης. Ο Flynn πέθανε τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς. Ο μύθος λέει ότι ο παραγωγός Barry Mahon συμφώνησε με τον Baron ότι αν καταφέρει να ανακτήσει τον εξοπλισμό και να τον επιστρέψει στην Αμερική, θα μπορούσε να τον χρησιμοποιήσει τσάμπα για την πρώτη κινηματογραφική του ταινία. Ο μύθος επίσης λέει ότι ο Allen Baron ήταν κόκκινο πανί στον υπόκοσμο της Αβάνα καθώς είχε ξελογιάσει τη γυναίκα κάποιου ντόπιου μαφιόζου.

Όποια κι αν είναι η πραγματικότητα, ο Allen Baron βρέθηκε με κάμερα και μικρόφωνα στη διάθεσή του, καθώς και με το εξωπραγματικό ποσό των είκοσι χιλιάδων δολαρίων (και κάτι ψιλά) που μάζεψε από γνωστούς. Για τον πρωταγωνιστικό ρόλο είχε συμφωνήσει με τον Peter Falk, ο οποίος τελευταία στιγμή του τα γύρισε, αφού βρήκε δουλειά με πραγματικά χρήματα στην ταινία Murder INC.

Έτσι, σαν άλλος Τόνυ Αντονυ – που κάνει καλό σκηνοθέτη, σεναριογράφο, πρωταγωνιστή κι ακόμα καλύτερο Λιβανέζο – ο Allen Baron χωρίς να είναι ηθοποιός αποφάσισε να μη σπαταλήσει χρήματα, καταλαμβάνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο του εκτελεστή Frankie Bono.

Ακριβώς όπως και το Murder by Contract, έτσι και το Blast of Silence είναι μια προσπάθεια υψηλού ρίσκου και χαμηλού προϋπολογισμού κι ακριβώς όπως και το αδερφάκι του, πετυχαίνει διάνα. Από την εναρκτήρια σκηνή με το τρένο που βγαίνει αργά μέσα από το τούνελ, ο Allen Baron πείθει ότι είχε κάτι ιδιαίτερο στο μυαλό του, με διάθεση για πειραματισμό, οπτικές μεταφορές και ταυτόχρονα ρεαλιστική προσέγγιση προσώπων και καταστάσεων.

Ο δολοφόνος Frankie Bono περιφέρεται από πόλη σε πόλη κι από χτύπημα σε χτύπημα, μαζεύοντας χρήματα, χωρίς όμως να έχει ουσιαστικό λόγο ύπαρξης. Ξεκαθαρίζεται ότι η ζωή του έχει ξεκινήσει στραβά και δύσκολα θα ισιώσει. Η συνάντησή του με την πρώην κοπέλα του και μερικές τρυφερές στιγμές καταλήγουν σε μεγάλο αδιέξοδο και ακόμα μεγαλύτερο βύθισμα στο σκοτάδι. Ο Bono δεν αργεί να βεβαιωθεί ότι η ζωή του περιστρέφεται γύρω από βία και θάνατο και η συνύπαρξη με κοινούς ανθρώπους είναι αδύνατη.

Η κινηματογράφηση της χριστουγεννιάτικης Νέας Υόρκης είναι υπέροχη, με τον Bono να σουλατσάρει μπροστά στις στολισμένες βιτρίνες, ανάμεσα στους ανθρώπους που κάνουν τα ψώνια τους για να παρακολουθήσει το στόχο του. Όλος ο κόσμος είναι συγκεντρωμένος στους εορτασμούς και με ευχάριστη διάθεση, όμως ο εκτελεστής μισεί τα Χριστούγεννα, μισεί πράγματα που του χαλάνε τη συγκέντρωση και αναζητεί λόγους για να μισήσει το στόχο του (πράγμα όχι δύσκολο) πριν του φυτέψει μια σφαίρα.

Ο ρεαλισμός είναι διάχυτος σε όλη την ταινία, με φυσιολογικές αντιδράσεις από όλους τους ήρωες, ατσούμπαλο ταβερνόξυλο ανάμεσα στον Bono κι έναν λιγδιάρη μικροκακοποιό που του προμηθεύει το όπλο για το χτύπημα κι ένα σχεδόν, αναπόφευκτο φινάλε με υπέροχη κινηματογράφηση. Ο Allen Baron μπαίνει βαθιά στην ψυχοσύνθεση, την ταραχή και το δράμα του ήρωά – καθώς ακολουθεί τον εαυτό του με την κάμερα – και κάνει το θεατή να υποφέρει και να αγωνιά μαζί του. Ενδιαφέρον επίσης πείραμα είναι η αφήγηση σε δεύτερο πρόσωπο για τα όσα βιώνει ο Frankie Bono – με τη μορφή σχολίων – από τον Lionel Stander. Ο διάσημος ρολίστας είχε εκδιωχθεί ως κομμουνιστής από το Hollywood και συμφώνησε να διαβάσει την αφήγηση που ήταν γραμμένη από τον επίσης εκδιωγμένο για τις αριστερές του πεποιθήσεις Waldo Salt. Ο Sander ανέλαβε την απαγγελία για πεντακόσια δολάρια, ενώ απαίτησε ακόμα πεντακόσια για να μπει το όνομά του ανάμεσα στους συντελεστές.

ø

Το φιλμ είναι απαισιόδοξο και κατάμαυρο, αλλά ουσιαστικά μελανά σημεία δεν υπάρχουν. Παρότι ο Baron δεν είναι Marlon Brando αποδίδει ικανοποιητικά το ρόλο του διαταραγμένου εκτελεστή που έρχεται αντιμέτωπος με τη μοίρα του. Το Blast of Silence είναι σεμινάριο οικονομίας, ευρηματικότητας και αξιοποίησης πενιχρού προϋπολογισμού και συνάμα εντυπωσιακότατο σαν ντεμπούτο. Σήμερα έχει αναδειχτεί ως cult classic, όμως στην εποχή του δεν έκανε σημαντική εμπορική καριέρα. Παρόλα αυτά, άνοιξε το δρόμο για μια μεγάλη καριέρα στον Allen Baron, κυρίως στην τηλεόραση αφού σκηνοθέτησε επεισόδια επιτυχημένων σειρών όπως τα Kolchak: The Night Strangler, Dukes of Hazard, Fantasy Island, Barnaby Jones, Charlie’s Angels και Love Boat. Σήμερα, στα 94 του μπορεί να περηφανεύεται ότι δίπλα στους κλασικούς κινηματογραφικούς δολοφόνους Jef Costello (Alain Delon), Jackal (Edward Fox) και Arthur Bishop (Charles Bronson) μπορεί άνετα να βάλει την αφεντομουτσουνάρα του, σαν baby boy Frankie Bono.

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.