casopensato logo IN USE
back button
Georges Simenon - oi daimones tou epiplopiou titlos
Οι δαίμονες του πιλοποιού

ISBN: 9789605053710
Ξενόγλωσσος τίτλος: Lew fantomes du chapelier
Μετάφραση: Αργυρώ Μακαρώφ
Εκδότης: ΑΓΡΑ
Χρονολογία Έκδοσης: Ιούνιος 2019
Αριθμός σελίδων: 264
Διαστάσεις: 17×12
Επιμέλεια: Μαρία Γαργαρώνη

Στην παραθαλάσσια κωμόπολη Λα Ροσσέλ έχουν δολοφονηθεί με στραγγαλισμό έξι γυναίκες. Η πόλη ζει μέσα στον τρόμο. Ο πιλοποιός Λεόν Λαμπέ ζει πάνω από το καπελάδικό του. Είναι ένας ευυπόληπτος πολίτης που δεν δημιουργεί υποψίες. Περνάει ανενόχλητος όλα τα μπλόκα της αστυνομίας. Συχνάζει στο Καφέ ντε Κολόν κάθε βράδυ, όπου συναντά τον γιατρό, τον γερουσιαστή, τον αστυνομικό επιθεωρητή και άλλους, που παίζουν μπρίτζ. Προκαλεί έναν νεαρό ασκούμενο δημοσιογράφο της τοπικής εφημερίδας, στέλνοντας ανώνυμα σημειώματα όπου αναγγέλλει τους φόνους του. Στραγγαλίζει με μια χορδή βιολοντσέλου, όπου έχει δέσει δύο ξυλαράκια στις άκρες της. Ο μόνος που έχει καταλάβει ότι ο κύριος Λαμπέ είναι ο δολοφόνος είναι ένας ραφτάκος από την Αρμενία, που κατοικεί απέναντί του. Και παίζουν ένα παιχνίδι γάτας με το ποντίκι.

Πρόκειται για ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά μυθιστορήματα του Σιμενόν, με τη βαθιά ανατομία της κοινωνίας της γαλλικής επαρχίας. Ο Κλωντ Σαμπρόλ έκανε μία από τις ωραιότερες μεταφορές βιβλίου του Σιμενόν στον κινηματογράφο, το 1982, παίζοντας με αναφορές στην ‘Ψυχώ’ του Χίτσκοκ. Πρωταγωνιστούν ο σπουδαίος ηθοποιός Μισέλ Σερρώ, που μεταφέρει όλη την κοινοτοπία, τη ρηχότητα και τη μετριότητα του δολοφόνου, και ο Σαρλ Αζναβούρ, θαυμάσιος στο ρόλο του ράφτη Κασουντάς. 
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Κωνσταντίνος βορίδης

Με αυτό το σκληρό μυθιστόρημα (1948), το οποίο γράφτηκε τρία χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ζωρζ Σιμενόν αποδεικνύεται τεχνίτης του ψυχολογικού θρίλερ και εύστοχος παρατηρητής των επερχόμενων κοινωνικών αλλαγών στη μεταπολεμική επαρχιακή Γαλλία.

Οι δύο κεντρικοί ήρωες φαίνονται να ενώνονται από μια κοινή μοίρα, η οποία ενεργοποιείται από το κλίμα καχυποψίας στην παραθαλάσσια κωμόπολη Λα Ροσσέλ όπου διαμένουν ο ένας απέναντι από τον άλλο, μετά από τις ασύνδετες δολοφονίες ηλικιωμένων γυναικών. Έτσι ξεκινά ένα ανελέητο και μέχρι τελικής πτώσης παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, όπου ο φόβος, οι αμφιβολίες, η έκπληξη και το μαύρο χιούμορ διανθίζουν την καθημερινότητά τους. Η ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο Σιμενόν είναι αρκετά σκοτεινή και ασφυκτική εμπλουτίζοντάς την με ιδιαίτερα υπαινικτικούς διαλόγους μεταξύ του καπελά Λαμπέ και των υπόλοιπων ηρώων του βιβλίου, ενώ η μακάβρια χημεία του με τον ράφτη Κασουντάς μένει αξέχαστη στο αναγνωστικό κοινό, αφού καταλήγει να συμπάσχει καί με τους δύο.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφέρω ότι συμφωνώ με τους κριτικούς λογοτεχνίας εκείνης της εποχής, αλλά καί της πιο σύγχρονης, οι οποίοι θεωρούν το συγκεκριμένο βιβλίο ως μια πειστική ‘ανατομία’ της γαλλικής επαρχίας. Στον αντίποδα, όμως, αυτής της διαπίστωσης είναι η αργοπορία (ίσως και εκβιαστική από την πλευρά του συγγραφέα) στην εξέλιξη των γεγονότων, όπως και ένα επαναληπτικό μοτίβο στα γεγονότα του 2ου μέρους που, ωστόσο, οδηγούν στην λυτρωτική κάθαρση του τέλους· το 1ο μέρος του βιβλίου είναι σίγουρα πιο δυνατό.

Είναι, όμως, σίγουρο ότι ο Σιμενόν επιτυγχάνει να εισχωρήσει στο μυαλό ενός ψυχοπαθούς δολοφόνου με τον πιο δημιουργικό τρόπο σε σημείο που οι αναγνώστες να προσπαθούν να μαντέψουν την επόμενη κίνηση ή σκέψη του. Για όλους αυτούς τους λόγους, πιθανόν, και λόγω της επιδραστικότητας του, το μυθιστόρημα να μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1982 από το Κλωντ Σαμπρόλ με πρωταγωνιστές το εξαίσιο δίδυμο Μισέλ Σερό-Σαρλ Αζναβούρ.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Ζωρζ Σιμενόν γεννήθηκε στη Λιέγη του Βελγίου στις 13 Φεβρουαρίου 1903. Έπειτα από σπουδές στους Ιησουίτες έγινε, το 1919, μαθητευόμενος ζαχαροπλάστης, έπειτα υπάλληλος βιβλιοπωλείου, και τελικά στα δεκαέξι του χρόνια έγινε δημοσιογράφος στη “Γκαζέτ ντε Λιέζ”. Το πρώτο του μυθιστόρημα, που το υπέργραψε με το ψευδύνυμο George Sim, με τίτλο “Στο γεφύρι του Αρς” εκδόθηκε το 1921 και τότε ο Σιμενόν έφυγε απ’ τη Λιέγη για το Παρίσι. Παντρεύτηκε το 1923 με τη ζωγράφο Ρεζ ιν Ρανσόν στο Παρίσι, όπου έγραψε ιστορίες και μυθιστορήματα σε σειρές, κάθε λογοτεχνικού είδους. Το 1924 εξέδωσε, με ψευδώνυμο, το πρώτο “λαϊκό” του μυθιστόρημα, “Το μυθιστόρημα μιας δακτυλογράφου”. Ως το 1930, δημοσίευσε διηγήματα και μυθιστορήματα σε πολλούς εκδότες. Το 1931, άρχισε τις έρευνές του ο περίφημος ήρωας του, ο επιθεωρητής Μαιγκρέ.  […]

άλλα βιβλία του συγγραφέα png
Georges Simenon - to limanis tin omixli
Στριπτήζ
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.