casopensato logo IN USE
back button
Paul Halter - i tetarti porta titlos
Η τέταρτη πόρτα

ISBN: 9789606052873
Ξενόγλωσσος τίτλος: La quatrieme porte
Μετάφραση: Τατιάνα Γαλατούλα
Εκδότης: ΔΙΟΠΤΡΑ
Χρονολογία Έκδοσης: Οκτώβριος 2017
Αριθμός σελίδων: 264
Διαστάσεις: 21×14
Επιμέλεια: Λύντη Γαλάτη

Τι συμβαίνει στην οικία των Ντάρνλι; Μέσα από την τελευταία πόρτα της σοφίτας, που είναι ανοιχτή, διακρίνεται μια λάμψη περίεργη, καθηλωτική, που φωτίζει τα λευκά πορσελάνινα πόμολα στις άλλες τρεις πόρτες. Κάποιοι ακούν μυστηριώδεις ήχους βημάτων… Όλοι πιστεύουν ότι το δωμάτιο είναι στοιχειωμένο από το πνεύμα της Έλενορ Ντάρνλι, που πριν από χρόνια βρήκε εκεί τραγικό θάνατο.
Οι Λάτιμερ δεν διστάζουν να εγκατασταθούν στο σπίτι των Ντάρνλι. Η Άλις Λάτιμερ, μέντιουμ, επιδιώκει να επικοινωνήσει με το πνεύμα της Έλενορ, που φαίνεται ότι διψάει για εκδίκηση. Ο σύζυγός της, ο Πάτρικ Λάτιμερ, δέχεται να περάσει μια νύχτα στο δωμάτιο, για να αποδείξει ότι δεν είναι στοιχειωμένο. Η πόρτα κλείνει πίσω του και σφραγίζεται με βουλοκέρι. Όταν όμως ανοίγει, εντοπίζεται εκεί το πτώμα ενός άλλου άντρα. Οι σφραγίδες είναι άθικτες η πόρτα δεν έχει παραβιαστεί. Πού είναι ο Πάτρικ; Σε ποιον ανήκει το πτώμα που κείτεται στο πάτωμα;
Ένας άντρας πυροβολείται θανάσιμα στο γειτονικό σπίτι των Ουάιτ. Ο δολοφόνος φαίνεται ότι έχει διαφύγει, ωστόσο το απάτητο χιόνι τριγύρω δεν αφήνει καμία αμφιβολία… Ο επιθεωρητής Ντρου αναλαμβάνει να διαλευκάνει το μυστήριο. Ποιοι είναι οι δράστες; Πώς σχεδίασαν τις επιθέσεις τους; Και με ποιον τρόπο συνδέεται ο θρύλος του μάγου Χουντίνι με αυτή την ανεξήγητη ιστορία; 
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Κωνσταντίνος βορίδης

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση μυθιστορήματος που δεν μπορεί εύκολα να κατηγοριοποιηθεί — ίσως αυτός είναι και ο λόγος που διχάζει ιδιαίτερα το αναγνωστικό κοινό. Ανεξάρτητα πάντως από αυτό το γεγονός, οφείλω να τονίσω ότι πρώτη φορά εκδόθηκε στα ελληνικά (και με ένα αρκετά εύστοχο εξώφυλλο) ενώ είναι το βιβλίο που οδήγησε τους κριτικούς λογοτεχνίας να χαρακτηρίσουν τον Paul Halterδιάδοχο του John Dickson Carr” («Ο ασώματος άνθρωπος», 1935) — άλλωστε το βιβλίο βραβεύτηκε το 1987 με το βραβείο Αστυνομικής Λογοτεχνίας ‘Prix du Roman Policier du Festival de Cognac‘.

Σίγουρα, «Η τέταρτη πόρτα» αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα δείγματα λογοτεχνίας ‘κλειδωμένου δωματίου’, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να αποδίδει φόρο τιμής, ακόμα, και στον Stephen King, τουλάχιστον ως προς την ατμόσφαιρα του 1ου μέρους. Το σπίτι, όπως και η εξοχική περιοχή που το περιβάλλει, παρουσιάζονται αρκούντως απειλητικά, ενώ η μυστηριώδης λάμψη από την σοφίτα και οι ήχοι βημάτων θέτουν τις βάσεις ενός page turner. Ένα ακόμα θετικό στοιχείο που χρησιμοποιεί και ενσωματώνει στη πλοκή ο Halter είναι ο θρύλος του μάγου Χουντίνι με στόχο το ξεδίπλωμα της πλοκής και τη διαλεύκανση του μυστηρίου — σε αυτό σημείο, το παραψυχολογικό θρίλερ συναντά το αστυνομικό μυστήριο και τα ιστορικά γεγονότα.

Από την άλλη πλευρά, το 2º μισό, όσο και το ξεκαθάρισμα της μυστηριώδους υπόθεσης, μπορεί να προσγειώσει με απροσδόκητο τρόπο το αναγνωστικό κοινό με αποτέλεσμα να μειώσει την αξία του μυθιστορήματος και την συγγραφική πρόθεση του συγγραφέα (σταματώ για να μην κάνω spoiler).

Υ.Γ.: Για να έχω μια πιο ξεκάθαρη άποψη για τον Halter, θα ήθελα να εκδοθεί και «Η κόκκινη ομίχλη» που, επίσης θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά και καλύτερα μυθιστορήματά του.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Paul Halter, συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, είναι κυρίως γνωστός για τα έργα του που ανήκουν στην κατηγορία τού Locked Room Mystery – τα λεγόμενα αστυνομικά μυθιστορήματα κλειστού δωματίου, όπου ο αναγνώστης καλείται να ανακαλύψει τον δράστη αλλά και πώς κατάφερε να διαπράξει τον φόνο και να διαφύγει από τη σκηνή του εγκλήματος. Ακολούθησε σπουδές τεχνολογικής κατεύθυνσης και, αργότερα, κατατάχθηκε στο γαλλικό σώμα πεζοναυτών, με την ελπίδα να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.