casopensato logo IN USE
back button
to treno ton 9.45' titlos
Το τρένο των 9.45'

ISBN: 9789605051815
Εκδότης: ΑΓΡΑ
Χρονολογία Έκδοσης: Ιούλιος 2015
Αριθμός σελίδων: 552
Διαστάσεις: 17×12
Πρόλογος: Ανδρέας Αποστολίδης
Επιμέλεια: Σταύρος Πετσόπουλος
Εικονογράφηση: Νίκος Νομικός

ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΖΗΤΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ, ΚΙ ΥΣΤΕΡΑ…
Δεν την άκουγα. Μέσα από τις μυρωδιές της άνοιξης το άρωμά της ξεχώριζε, έμπαινε μέσα μου, με αναστάτωνε. Το άρωμα της μοιραίας νύχτας. Ήταν εκείνη. Η γυναίκα του θεάτρου και του θανάτου. Επιτέλους το άγνωστο άρωμα αποκτούσε ένα πρόσωπο. […]
Εκείνοι δεν αστειεύονται, είπε.
-Περίεργο. Εγώ είχα ακριβώς την αντίθετη εντύπωση. Από την πρώτη μέρα πού τους γνώρισα ήταν όλο αστεία μαζί μου. Τη μια με έστηναν μπροστά σ’ έναν γκρεμό, την άλλη έριχναν ένα αγριόσκυλο επάνω μου, την τρίτη έβαζαν έναν αδέξιο σκοπευτή να αστειευθεί με στόχο το σώμα μου. Και τώρα εσείς μου λέτε πώς… Όχι. Οι φίλοι σας αστειεύονται. Απότομα σοβάρεψα. Μόνο που δεν μου αρέσουν τα αστεία τους…

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ, ένας άντρας, απόστρατος αξιωματικός, προσωρινά τυφλωμένος από μια μονομαχία, συναντάει κάποια νύχτα μια μυστηριώδη γυναίκα που τον εμπλέκει σε μια υπόθεση φόνου και στην παρ’ ολίγο δολοφονία του. Από αυτήν τη γυναίκα συγκρατεί με εμμονή το άρωμά της. Κι αρχίζει έτσι την επίμονη και παράτολμη αναζήτησή της, που τον οδηγεί στη Θεσσαλία – η οποία έχει πρόσφατα προσαρτηθεί στην Ελλάδα και όπου ο νόμος και η τάξη είναι πράγματα ασαφή. Θα συναντήσει αδίστακτους κοσμοπολίτες τυχοδιώκτες και η ζωή του θα απειληθεί πολλαπλώς, καθώς το πάθος του για τη μυστηριώδη γυναίκα και η πεισματική προσπάθειά του να ανακαλύψει την αλήθεια τον οδηγούν διαρκώς σε ανυπολόγιστους κινδύνους.

Ακόμα ένα χαμένο, σπουδαίο μυθιστόρημα του Γιάννη Μαρή, αστυνομικής υφής σε ιστορικό φόντο αυτή τη φορά, ανασυρμένο από τις Εκδόσεις Άγρα απευθείας από τα αρχεία των εφημερίδων του 1960-1961.


(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Κωνσταντίνος βορίδης

Το συγκεκριμένο ‘χαμένο’ μυθιστόρημα είναι το μεγαλύτερο σε έκταση από τη βιβλιογραφία του Γιάννη Μαρή (περίπου 539 σελίδες) και από τα λίγα που διαδραματίζονται στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα. Δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα «Ακρόπολη» από τις 31.7.1960 μέχρι τις 7.5.1961, και, κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για ένα από τα πιο συναρπαστικά και ολοκληρωμένα αστυνομικά μυθιστορήματα του συγγραφέα μαζί με τον «13ο επιβάτη» και τον «Ίλιγγο».

Πολλοί αναγνώστες θα εντοπίσουν έναν ευρωπαϊκό ‘αέρα’ στην δομή της πλοκής και επιρροές από τα αστυνομικά μυθιστορήματα του Γκαστόν Λερού (π.χ. «Το άρωμα της γυναίκας με τα μαύρα») κυρίως στο 1º μέρος, όπου υπάρχει μια τάση του συγγραφέα να τονίσει τον ηρωϊσμό και την ρομαντική διάθεση του κεντρικού ήρωα.

Αντίθετα, στο 2º μέρος όπου η δράση και η αγωνία μεταφέρονται στη Θεσσαλία, πλούσια ηθογραφικά, λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία και πληροφορίες κατακλύζουν τις σελίδες του βιβλίου, θυμίζοντας μας ότι στα τέλη του 19ου αιώνα στη Θεσσαλία υπήρχαν ακόμα κατάλοιπα της οθωμανικής εποχής στις κοινωνικές δομές όπου παρατηρούνται, ακόμα, τα τσιφλίκια, οι τοπικοί αφέντες και οι καραγκούνηδες, οι εξελληνισμένοι χωρικοί του κάμπου, αλλά και το ιππικό του στρατού που αποτελεί ό,τι κοντινότερο στην αθηναϊκή αστυνομία.

Το βιβλίο περιέχει στοιχεία από αρκετά λογοτεχνικά είδη όπως την κοινωνική και ρομαντική περιπέτεια, το θρίλερ, το νουάρ, το αστυνομικό, ενώ οφείλω να ομολογήσω ότι αν και μεγάλο σε έκταση, δεν κουράζει σε κανένα σημείο αφού η πλοκή είναι άκρως συναρπαστική και η δράση ιδιαίτερα ευέλικτη χωροχρονικά.

Τέλος, να αναφέρω ότι ο Μαρής με το δημοσιογραφικό δαιμόνιο που διέθετε έχει κάνει και πολύ δημιουργική δουλειά όσον αφορά την κοινωνικο-πολιτισμική σκιαγράφηση της εποχής (στην Αθήνα και στην επαρχία), το οποίο αποτελεί και το εφαλτήριο για να κερδίσει και να τέρψει και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες. Μοναδικό μειονέκτημα θα μπορούσε να είναι το κάπως απότομο και αιωρούμενο τέλος που, ίσως, θυμώσει κάποιους θαυμαστές του Μαρή.

Περιέχονται και έγχρωμα σκίτσα από τη δράση του μυθιστορήματος.

Υ.Γ.: Υπάρχουν αρκετά γραμματικά και συντακτικά λάθη.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Γιάννης Μαρής (αληθινό όνομα Ιωάννης Τσιριμώκος, 28 Ιανουαρίου 1916 − 13 Νοεμβρίου 1979) ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, συγγραφέας, σεναριογράφος και κριτικός κινηματογράφου. Έγραψε δεκάδες βιβλία και σενάρια για τον κινηματογράφο. Θεωρείται ο πατέρας του αστυνομικού μυθιστορήματος στην Ελλάδα.

Ο Μαρής, γιος δικαστικού, γεννήθηκε στη Σκόπελο. Καταγόταν από γνωστή οικογένεια της Φθιώτιδας με παράδοση στο χώρο της πολιτικής. Μεγάλωσε στη Λαμία. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής ίδρυσε την Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας (Ε.Λ.Δ.) από κοινού με τους Ηλία Τσιριμώκο και Σταύρο Κανελλόπουλο, οργάνωση που συμμετείχε στο ΕΑΜ, στης οποίας το δημοσιογραφικό όργανο “Μάχη” διετέλεσε αρχισυντάκτης και αρθρογράφος.  […]

άλλα βιβλία του συγγραφέα png
Έγκλημα στα παρασκήνια
Η εξαφάνιση του Τζων Αυλακιώτη
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.