casopensato logo IN USE
back button
Arnaldur Indridason - i siopi tou tafou titlos
Η σιωπή του τάφου

ISBN: 9789605018986
Ξενόγλωσσος τίτλος: Grafarpogn
Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής
Εκδότης: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Χρονολογία Έκδοσης: Οκτώβριος 2012
Αριθμός σελίδων: 336
Διαστάσεις: 21×14
Επιμέλεια: Βάλια Μπράβου, Βάσω Αβραμοπούλου

Ρέικιαβικ: Οικοδομικές εργασίες αποκαλύπτουν έναν γυναικείο σκελετό. Πριν από χρόνια, αυτό το μέρος της πόλης ήταν ακατοίκητο, και ο επιθεωρητής Έτλεντουρ με την ομάδα του ελπίζουν ότι έχουν να κάνουν με ένα τυπικό ισλανδικό σενάριο εξαφάνισης: κάποια γυναίκα που χάθηκε στο χιόνι κι έμεινε θαμμένη εκεί επί δεκαετίες. Όμως τα πράγματα δεν είναι ποτέ τόσο απλά.
Ενώ ο μελαγχολικός πενηντάρης επιθεωρητής Έτλεντουρ παλεύει να σταματήσει την πλήρη κατάρρευση της οικογένειάς του -η εθισμένη στα ναρκωτικά κόρη του μεταφέρεται στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση-, η υπόθεση που αναλαμβάνει φέρνει στην επιφάνεια πολλές άλλες ιστορίες οικογενειακού πόνου, θυμού, βίας και φόβου, συγκάλυψης και ντροπής.
Ακόμα και τα μυστικά που θάβονται δεν μπορούν να μείνουν κρυμμένα για πάντα. 
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Κωνσταντίνος βορίδης

Σίγουρα, πρόκειται για το πιο σκληρό και σοκαριστικό μυθιστόρημα του Arnaldur Indridason, το οποίο επιδρά πάνω στον αναγνώστη και μετά την ολοκλήρωση του. Δεν είναι τυχαίο που βραβεύτηκε με το CWA Gold Dagger και το Glass Key· ωστόσο προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα.

Ο Indridason πραγματεύεται το φλέγον θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και της ζήλειας με αμεσότατο — και πολλές φορές ωμό — τρόπο, ο οποίος δημιουργεί ένα στοιχειωτικό ‘λαβύρινθο’ από τον οποίο οι ήρωες είτε είναι θύτες είτε θύματα δεν μπορούν να ξεφύγουν και να λυτρωθούν. Σε αυτό το σημείο, να αναφέρω ότι ο συγγραφέας συνδέει έξοχα αυτή την ιστορία με τον θαμμένο σκελετό στην οικοδομή που ανακαλύπτεται μετά από εξήντα χρόνια, χτίζοντας σιγά-σιγά και διανθίζοντας δημιουργικά το μυθιστόρημα με αληθοφανή στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ· άλλωστε ο επιθεωρητής ‘Ερλεντουρ δεν παρουσιάζεται σε άλλο βιβλίο τόσο ανθρώπινος και ευαισθητοποιημένος στα οικογενειακά του προβλήματα όσο εδώ.

Επιπρόσθετα, γίνεται και ένας δυσάρεστος απολογισμός της φρίκης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατά τον οποίο εξαγοράζονταν συνειδήσεις και ανθούσε η μαύρη αγορά, ακόμα, και στην Ισλανδία.

Πέρα από αυτό όμως, οφείλω να αναφέρω ότι το βιβλίο είναι παραφορτωμένο με αρκετές παρόμοιες ιστορίες των ηρώων και με υπερβολική βία και δραματικά στοιχεία, τα οποία από ένα σημείο και μετά, ειδικά, στο 2º μέρος, δεν χρειάζονται. Ο αναγνώστης επίσης, μπορεί δίκαια να δυσφορήσει από τη μέση του μυθιστορήματος και μετά, γιατί — ευτυχώς για λίγο — ο Indridason φαίνεται να έχει χάσει το στόχο του και να περιπλανιέται από το ένα θέμα στο άλλο, χωρίς να καταλήγει ξεκάθαρα στον προορισμό του.

Ανεξάρτητα από όλα τα παραπάνω, πρόκειται για ένα βιβλίο που κοινωνικά καταγγέλει και δεν ωραιοποιεί τις καταστάσεις· Θα το πρότεινα για να διαβαστεί, ωστόσο, μετά σχεδόν όλοι θα θέλουν να ξεκινήσουν τις….«Περιπέτειες του Μικρού Νικόλα».

Y.Γ.: Υπάρχουν λάθη στην επιμέλεια της μετάφρασης (ευτυχώς όχι πολλά).

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

O Άρναλδουρ Iνδρίδασον, γιος Ισλανδού συγγραφέα, γεννήθηκε το 1961 στο Ρέικιαβικ. Αφού εργάστηκε για πολλά χρόνια ως δημοσιογράφος και κριτικός σε ισλανδική εφημερίδα, άρχισε να γράφει μυθιστορήματα. Η σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων με τον επιθεωρητή Έρλεντουρ, που το 2011 αριθμούσε δώδεκα μυθιστορήματα, γνωρίζει διεθνή επιτυχία, έχοντας μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες και σε εικοσιέξι χώρες, ενώ έχει μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη. Έχει λάβει πλήθος διακρίσεων για το έργο του μεταξύ των οποίων το Βραβείο Kαλύτερου Αστυνομικού Μυθιστορήματος των Σκανδιναβικών Xωρών, το 2002, για τη “Φορμόλη” (που εκδόθηκε για πρώτη φορά στα αγγλικά με τον τίτλο “Jar City”).  […]

άλλα βιβλία του συγγραφέα png
Φορμόλη
Ο άνθρωπος της λίμνης
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.