casopensato logo IN USE
back button
Arnaldur Indridason - formoli titlos
Φορμόλη

ISBN: 9786180312812
Ξενόγλωσσος τίτλος: Myrin
Μετάφραση: Χίλντα Παπαδημητρίου
Εκδότης: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Χρονολογία Έκδοσης: Μάιος 2018
Αριθμός σελίδων: 320
Διαστάσεις: 21×14
Επιμέλεια: Κατερίνα Λελούδη

Ένας άντρας βρίσκεται δολοφονημένος στο διαμέρισμά του στο Ρέικιαβικ. Τα μόνα στοιχεία που υπάρχουν είναι ένα κρυπτικό σημείωμα πάνω στο πτώμα και η φωτογραφία του τάφου ενός νεαρού κοριτσιού. Ανατρέχοντας στο παρελθόν του νεκρού ο επιθεωρητής Έτλεντουρ ανακαλύπτει ότι πριν από σαράντα χρόνια το θύμα είχε κατηγορηθεί για ένα αποκρουστικό έγκλημα για το οποίο όμως δεν είχε καταδικαστεί. Μήπως τον είχε στοιχειώσει το παρελθόν του;
Καθώς ο Έτλεντουρ παλεύει να χτίσει τη σχέση του με τη δυστυχισμένη κόρη του, η έρευνα θα τον οδηγήσει στο Ερευνητικό Κέντρο Γενετικής της Ισλανδίας όπου θα ανακαλύψει κάποια πολύ ανησυχητικά μυστικά που είναι ακόμα ζοφερότερα από τον φόνο ενός ηλικιωμένου άντρα. 
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Κωνσταντίνος βορίδης

Μαζί με το «Ο άνθρωπος της λίμνης» (2004) είναι, ίσως, τα πιο σωστά δομημένα και οργανωμένα στο τομέα της πλοκής αστυνομικά μυθιστορήματα του Arnaldur Indridason. Όπως καί η ελαφρώς υποδεέστερη «Σιωπή του τάφου», έτσι καί το «Φορμόλη» (2000) βραβεύτηκε με το Glass Key Award 2002 και ήταν υποψήφιο και για άλλα δύο λογοτεχνικά βραβεία.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο, αν προσέξει κάποιος αναγνώστης θα διακρίνει στη πλοκή στοιχεία και επίδραση από το «Σημείο του Μπόρκμαν» του Νesser (1994), αλλά καί από το «Postmortem» της Patricia Cornwell (1990), κάτι που φαίνεται και από την διαδικασία της έρευνας που διεξάγει ο επιθεωρητής Έρλεντουρ στη ”Πόλη της Φορμόλης”.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι οι πινελιές του οικογενειακού δράματος που υπάρχουν είναι σε πολύ πιο ισορροπημένο βαθμό από άλλα του βιβλία, ενώ κάποιοι διάλογοι — ειδικά στο 1º μέρος—  ”τσακίζουν κόκαλα” και μπορεί, ενδεχομένως, να προκαλέσουν και ελαφρά συγκίνηση.

Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι η γενετική κληρονομιά κάποιων ανθρώπων μπορεί να μετατραπεί καί σε θείο δώρο αλλά καί σε εφιάλτη, ενώ τονίζεται ότι πολλές, επίσης, οικογενειακές προστριβές μπορεί να έχουν τη ρίζα τους στη… Γενετική και τη Βιολογική Ψυχολογία.

Ολοκληρώνοντας να αναφέρω ότι το 2º μέρος του βιβλίου είναι δυνατότερο όχι μόνο στο κομμάτι της δράσης, αλλά καί στη ψυχογραφική ανάλυση των ηρώων, οι οποίοι με τη συμπεριφορά τους και τις πράξεις τους στο παρελθόν έχουν επηρεάσει και έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στα μελλοντικά γεγονότα.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

O Άρναλδουρ Iνδρίδασον, γιος Ισλανδού συγγραφέα, γεννήθηκε το 1961 στο Ρέικιαβικ. Αφού εργάστηκε για πολλά χρόνια ως δημοσιογράφος και κριτικός σε ισλανδική εφημερίδα, άρχισε να γράφει μυθιστορήματα. Η σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων με τον επιθεωρητή Έρλεντουρ, που το 2011 αριθμούσε δώδεκα μυθιστορήματα, γνωρίζει διεθνή επιτυχία, έχοντας μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες και σε εικοσιέξι χώρες, ενώ έχει μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη. Έχει λάβει πλήθος διακρίσεων για το έργο του μεταξύ των οποίων το Βραβείο Kαλύτερου Αστυνομικού Μυθιστορήματος των Σκανδιναβικών Xωρών, το 2002, για τη “Φορμόλη” (που εκδόθηκε για πρώτη φορά στα αγγλικά με τον τίτλο “Jar City”).  […]

άλλα βιβλία του συγγραφέα png
Ο άνθρωπος της λίμνης
Η σιωπή του τάφου
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.