casopensato logo IN USE
back button
Arnaldur Indridason - o anthropos tis limnis titlos
Ο άνθρωπος της λίμνης

ISBN: 9789605664072
Ξενόγλωσσος τίτλος: Kleifarvatn
Μετάφραση: Νίκη Προδρομίδου
Εκδότης: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Χρονολογία Έκδοσης: Σεπτέμβριος 2014
Αριθμός σελίδων: 408
Διαστάσεις: 21×14
Επιμέλεια: Βάλια Μπράβου, Βάσω Αβραμοπούλου

Ένας σκελετός βρίσκεται μισοθαμμένος στον πυθμένα μιας αποστραγγισμένης λίμνης. Τα οστά είναι δεμένα σε έναν παλιό ρωσικό ραδιοπομπό.. Μπορεί, άραγε, αυτό το στοιχείο να οδηγήσει στην εξακρίβωση της ταυτότητας του θύματος και του δολοφόνου;
Ο επιθεωρητής Έτλεντουρ αναλαμβάνει να ερευνήσει την υπόθεση και ανακαλύπτει ότι μπορεί να συνδέεται με μια ομάδα φοιτητών που σπούδαζαν στην Ανατολική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και μ’ έναν νεαρό άντρα που έφυγε από το πατρικό του σπίτι μια μέρα για να μην επιστρέψει ποτέ. Καθώς πυκνώνει το μυστήριο ο Έτλεντουρ και η ομάδα του καλούνται να ξετυλίξουν το νήμα μιας ιστορίας διεθνούς κατασκοπείας, φόνου και προδοσίας.
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Κωνσταντίνος βορίδης

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του καλοκαιριού του 2017, και, κατά τη γνώμη μου, για ένα από τα σημαντικότερα κατασκοπικά θρίλερ/αστυνομικά μυθιστορήματα πολιτικού χαρακτήρα (neopolar) των τελευταίων χρόνων (2004).

Ο Arnaldur Indridason χρησιμοποιεί τη δημοσιογραφική του ιδιότητα με έναν άκρως αποκαλυπτικό τρόπο για να μας μεταφέρει στην σκοτεινή ατμόσφαιρα του Ψυχρού Πολέμου, στα τέλη της δεκαετίας του ’50, ο οποίος συνεχίζει να στοιχειώνει όχι μόνο κάποιους από τους επιζώντες ήρωες του μυθιστορήματος, αλλά και την αποστραγγισμένη λίμνη Κλέιβαρβατν όπου κρύβεται στο πυθμένα της ένας ανθρώπινος σκελετός, δεμένος με έναν παλιό Ρώσικο ραδιοπομπό.

Αυτομάτως, ο συγγραφέας ταξιδεύει τους αναγνώστες στο παρελθόν μέσω μιας ιστορίας πολιτικού ιδεαλισμού και ματαιωμένων νεανικών ονείρων, η οποία απειλεί άμεσα το παρόν και το μέλλον των ηρώων του βιβλίου, ενώ προκαλεί σύγχυση και αμηχανία στον ντετέκτιβ Έρλεντουρ. Όλοι οι ήρωες του μυθιστορήματος έχουν έντονες αντιδράσεις στα γεγονότα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, στοιχεία που αποπροσανατολίζουν τον αναγνώστη από τη ταυτότητα του δολοφόνου, σχεδόν, μέχρι το τέλος. Σε αυτό το σημείο, οφείλω να τονίσω ότι ο Indridason αποδίδει φόρο τιμής στον Hakan Nesser, αφού εδώ γράφει σε παρόμοιο ύφος, και, κυρίως, ταυτόχρονα με τα γεγόνοτα του παρόντος και του παρελθόντος, αποκαλύπτει και τις κινήσεις, όσο και τις σκέψεις του δολοφόνου, ανώνυμα.

Σε πολλούς αναγνώστες, η κλειστοφοβική ατμόσφαιρα του μυθιστορήματος θα φέρει στο μυαλό τη ταινία «Οι ζωές των άλλων» (2007), όπου και εκεί οι ήρωες ήταν δέσμιοι των επιλογών τους, παλεύοντας με τα φαντάσματα μιας δήθεν προοδευτικής ελευθερίας.

Ακόμα και αν ο συγγραφέας δημιουργεί την εντύπωση ότι οι Σκανδιναβικές χώρες μαζί με την Ισλανδία ταλαιπωρούνται από πιθανές ενοχές για την αμφιλεγόμενη ανάμειξή τους στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και στη ”συντήρηση” του Ψυχρού Πολέμου, δίνει και κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες: ότι δηλ. στην Ισλανδία, συνήθως, δεν γίνονται εγκλήματα από πραγματικό κίνητρο (προμελετημένα), εξετάζει τους πραγματικούς λόγους για την εξέγερση του 1953 στην Ουγγαρία εναντίον της Σοβιετικής κυριαρχίας και επισημαίνει ότι στην Ισλανδία, τότε, η κατασκοπία δεν έβρισκε γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθεί.

Σαν μοναδικό μειονέκτημα του βιβλίου θα μπορούσα να αναφέρω τα πολλά ονόματα των ηρώων, των γεγονότων και των πόλεων. Στην αρχή, σε κάποια σημεία όπου υπάρχουν έντονοι διάλογοι κα γεγονότα, δεν φαίνεται ξεκάθαρα το πρόσωπο που δρα, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να πρέπει να διαβάζει και τις προηγούμενες παραγράφους για να είναι σίγουρος. Ωστόσο, αυτό εμφανίζεται σε λίγα σημεία, προσδίδοντας έναν παραπάνω τόνο μυστηρίου στη πλοκή.

Από τα πιο συναρπαστικά αστυνομικά μυθιστορήματα των Εκδόσεων «Μεταίχμιο».

Υ.Γ.1: Το προτείνω ανεπιφύλακτα: Δεν θα θέλετε να το αφήσετε από τα χέρια σας!
Y.Γ.2: Tα ”φλάσμπακ” λειτουργούν ευεργετικά και κινηματογραφικά στη ροή της πλοκής!

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

O Άρναλδουρ Iνδρίδασον, γιος Ισλανδού συγγραφέα, γεννήθηκε το 1961 στο Ρέικιαβικ. Αφού εργάστηκε για πολλά χρόνια ως δημοσιογράφος και κριτικός σε ισλανδική εφημερίδα, άρχισε να γράφει μυθιστορήματα. Η σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων με τον επιθεωρητή Έρλεντουρ, που το 2011 αριθμούσε δώδεκα μυθιστορήματα, γνωρίζει διεθνή επιτυχία, έχοντας μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες και σε εικοσιέξι χώρες, ενώ έχει μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη. Έχει λάβει πλήθος διακρίσεων για το έργο του μεταξύ των οποίων το Βραβείο Kαλύτερου Αστυνομικού Μυθιστορήματος των Σκανδιναβικών Xωρών, το 2002, για τη “Φορμόλη” (που εκδόθηκε για πρώτη φορά στα αγγλικά με τον τίτλο “Jar City”).  […]

άλλα βιβλία του συγγραφέα png
Φορμόλη
Η σιωπή του τάφου
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.