casopensato logo IN USE
back button
Οι καταζητούμενες

Ξενόγλωσσος τίτλος: THE PURSUED
ISBN: 9789605660093
Εκδότης: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Χρονολογία Έκδοσης: Σεπτέμβριος 2013
Αριθμός σελίδων: 328
Διαστάσεις: 21×14
Μετάφραση: ΚΑΛΟΦΩΛΙΑΣ ΑΛΕΞΗΣ
Επιμέλεια: ΓΟΥΝΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ,
ΛΕΛΟΥΔΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Η Μάρτζορι, τριάντα ετών, είναι δέκα χρόνια παντρεμένη με τον Τεντ και ζει μια ήρεμη ζωή στα προάστια του Λονδίνου μαζί με τα δύο τους παιδιά. Μέχρι τη μέρα που γυρνώντας σπίτι βρίσκει την αδερφή της νεκρή στην κουζίνα της. Αν και η αστυνομία αρκείται στην εξήγηση της αυτοκτονίας, η μητέρα της Μάρτζορι, η κυρία Κλερ, μια τυπική ηλικιωμένη βρετανίδα χήρα, υποπτεύεται τον Τεντ και μηχανεύεται μυστικά την εκδίκησή της…


(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Κωνσταντίνος βορίδης

Ένα διαμαντάκι ξεχασμένο για 68 χρόνια (1935) το οποίο ανακαλύφθηκε σε δημοπρασία στο Λονδίνο το 2003. Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα είχε απορριφθεί από τους εκδότες του Φόρεστερ γιατί δεν θα είχε επιτυχία στο αναγνωστικό κοινό, το οποίο είχε συνηθίσει και αγαπήσει τις θαλασσινές περιπέτειές που έγραφε μέχρι τότε (π.χ. «Η βασίλισσα της Αφρικής»).

Κι όμως, σε αυτό το βιβλίο ο Φόρεστερ εντυπωσιάζει με το θέμα που διαλέγει να θίξει, το οποίο δικαιολογεί τη ρήση ‘η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο‘. Σε όλο σχεδόν το πρώτο μέρος, οι αναγνώστες/στριες νιώθουν εγκλωβισμένοι σε ένα καταδιωκτικό κλίμα όπου ο θύτης γίνεται θύμα και το θύμα θύτης. Υπάρχει διαρκώς μια αιωρούμενη απειλή σαν τη δαμόκλειο σπάθη, η οποία αποδίδεται με διαλόγους που ‘τσακίζουν κόκαλα’.

O Φόρεστερ είναι γνώστης της φλεγματικής βρετανικής κουλτούρας του μεσοπολέμου, στην οποία φαίνονται έντονα τα κατάλοιπα της αυστηρής βικτωριανής εποχής, ιδιαίτερα, σε μια πλασματική ‘πρόσοψη’ της οικογενειακής ηρεμίας και της διατήρησης των προσχημάτων. «Οι Καταζητούμενες» παρουσιάζουν καινοτομικά στοιχεία για την εποχή όπως την επαναστατική διάθεση της κεντρικής ηρωίδας, Μάρτζορι, η οποία, ενώ στην αρχή προσπαθεί να κρατήσει ενωμένη την οικογένειά της, αποφασίζει σχεδόν συνομωτικά να εγκαταλείψει το σύζυγό της, χωρίς καν να τον προειδοποιήσει. Εντυπωσιάζουν, ακόμα, οι εσωτερικές συγκρούσεις της Μάρτζορι και της μητέρας της, κας Κλερ, οι οποίες δείχνουν πόσο καταπιεσμένες, αλλά και πόσο ύπουλες και εκδικητικές μπορούσαν να γίνουν οι γυναίκες εκείνης της εποχής.

Δύο ακόμα σημαντικά στοιχεία της εποχής είναι η ηθογραφική σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζει ο συγγραφέας τις παρεμβάσεις των γειτόνων στη ζωή της οικογένειας και την βάναυση συμπεριφορά του πατέρα προς το μικρό του γιο, τη στιγμή που εκείνος τον φέρνει σε δύσκολη θέση. Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι τον ρυθμό στη πλοκή τον δίνει ο μικρός γιος, ο Ντέρεκ.

Γενικά, πρόκειται για ένα έντονο ψυχολογικό θρίλερ με στοιχεία αστυνομικού μυθιστορήματος, τα οποία, κυρίως, παρουσιάζονται στην αρχή και στο τέλος του βιβλίου. Σε κάποιους αναγνώστες μπορεί να φανεί παράξενο ότι δεν υπάρχει έντονη πλοκή, ωστόσο, η αίσθηση του κινδύνου, της απειλής και της υποψίας συναρπάζουν. Ανήκει στα αστυνομικά μυθιστορήματα της κατηγορίας whydunit, όχι whodunit!

Y.Γ.: Παρατηρείται και μια ειρωνική διάθεση του συγγραφέα στα σημεία που οι διάλογοι γίνονται πιο γλυκεροί μεταξύ του ζευγαριού των ηρώων, το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απειλή που κοντοζυγώνει.

Υ.Γ.2: Θα μπορούσε να ενταχθεί στα ‘ψυχολογικά/ψυχογραφικά’ αστυνομικά μυθιστορήματα!

O ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Σ.Σ. Φόρεστερ, μεγάλος βρετανός συγγραφέας, γνωστός για τα βιβλία περιπέτειας με θαλασσοπόρους που έγραψε με ήρωα τον Horatio Hornblower. Κανείς δεν γνώριζε ότι έχει γράψει ένα σκληρά ηθογραφικό, αστυνομικό μυθιστόρημα το 1935, σε μια περίοδο της ζωής του που τον απασχολούσε η συγγραφή σεναρίων για το Χόλιγουντ και ότι αυτό θα έπεφτε στην αφάνεια και θα εντοπιζόταν σε μια δημοπρασία στο Λονδίνο 68 χρόνια αργότερα. Αυτό το χαμένο χειρόγραφο, το οποίο βρέθηκε το 2003, είναι οι Καταζητούμενες (Pursued) και εκδόθηκε για πρώτη φορά στα αγγλικά από τις εκδόσεις Penguin τον Νοέμβριο 2011.[…]

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.