casopensato logo IN USE
back button
i zougla tis asfaltou titlos
Η ζούγκλα της ασφάλτου

Ξενόγλωσσος τίτλος: The asphalt jungle
Μετάφραση: Αρίστος Γιαννόπουλος
Εκδότης: ΜΕΔΟΥΣΑ
Χρονολογία Έκδοσης: Δεκέμβριος 1987
Αριθμός σελίδων: 302
Διαστάσεις: 19×12

Το κλασικό μυθιστόρημα του W. R. Burnett περιγράφει πώς ένα τέλειο έγκλημα μπορεί να πάει εντελώς στραβά, όταν υπεισέρχεται ο ανθρώπινος παράγοντας – όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα. Δομημένο σε σύντομα, ατμοσφαιρικά κεφάλαια, εξιστορεί το σχεδιασμό και την εκτέλεση μιας μεγάλης ληστείας κοσμημάτων, εγκέφαλος της οποίας είναι ένας μεγαλοκακοποιός, που μόλις έχει βγει από τη φυλακή. Η επιλογή των προσώπων και οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους, η καχυποψία και υστεροβουλία, θα αποβούν καθοριστικές για την εξέλιξη του εγχειρήματος. “Η Ζούγκλα της ασφάλτου” γυρίστηκε ταινία το 1950 από τον μεγάλο αμερικανό σκηνοθέτη John Huston και ήταν υποψήφια για τέσσερα Όσκαρ. Σ’ αυτήν ένα μικρό αλλά ουσιαστικό ρόλο είχε μια πρωτοεμφανιζόμενη ηθοποιός: η Μέριλιν Μονρόε. Σήμερα θεωρείται από τα κλασικά φιλμ-νουάρ στην ιστορία του κινηματογράφου.


(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Κωνσταντίνος βορίδης

Αν θέλει κάποιος να ξεκινήσει να διαβάζει αστυνομική λογοτεχνία με έντονα νουάρ στοιχεία, καλό θα είναι να ξεκινήσει με το συγκεκριμένο βιβλίο. Ο Γουίλιαμ Μπερνέτ ψυχογραφεί με τέτοιο πειστικό τρόπο τους χαρακτήρες και τονίζει τη μοναδικότητά τους, ώστε ο αναγνώστης νιώθει την επίδραση των γεγονότων ακόμα και αρκετή ώρα αφού έχει ολοκληρώσει την ανάγνωση.

Πέρα από αυτό, το συγκεκριμένο μυθιστόρημα αποτελεί και μια πειστικότατη κοινωνική καταγραφή της μεταπολεμικής Αμερικής, μέσα από τη γλαφυρά στοιχειωτική ατμόσφαιρα μιας μεγαλούπολης, όπως το Σικάγο (1949). Πρόκειται, όντως, για ένα από τα πιο στρωτά και ξεκάθαρα στη δομή της πλοκής νουάρ μυθιστορήματα, όπου οι χαρακτήρες των ηρώων, ενώ διαφέρουν αρκετά στις αντιδράσεις και τα κίνητρα συμπεριφοράς, καταφέρνουν να οδηγήσουν το αναγνωστικό κοινό να ενδιαφερθεί για την κατάληξη του καθενός ξεχωριστά, όσο και να συμπάσχει με τους περισσότερους από αυτούς.

Ο Τζον Χιούστον μετέφερε στην μεγάλη οθόνη το συγκεκριμένο βιβλίο, χωρίς σχεδόν να πειράξει καθόλου την πλοκή της ιστορίας, επιτυγχάνοντας πλέον στις μέρες μας να θεωρείται από τα κλασικότερα Φιλμ Νουάρ του παγκόσμιου κινηματογράφου. Μην ξεχάσουμε και την μικρή αλλά ουσιαστική συμβολή της πρωτοεμφανιζόμενης Μέριλυν Μονρόου σ’ ένα ρόλο-κλειδί για την εξέλιξη της ιστορίας.

Μαζί με «Το τέλος της διαδρομής», ενδεχομένως, να είναι από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του Μπερνέτ.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Γουίλιαμ Ράϊλυ Μπερνέτ (1899-1982), στα 82 του χρόνια, το 1981, ένα χρόνο πριν από το θάνατό του, δημοσίευσε το «Αντίο, Σικάγο» το τελευταίο μυθιστόρημά του. (Το πρώτο ήταν το σημαδιακό «Ο Μικρός Καίσαρας», το 1929). Είναι ένα μοναδικό έργο με την έννοια ότι μας δείχνει τι μπορούσε να γράψει 25 χρόνια μετά το τέλος της ηρωικής συγγραφικής εποχής ”νουάρ”, στη δεκαετία του ”80, ένας από τους μεγάλους δημιουργούς του είδους που περιλαμβάνει τον Χάμμετ, τον Τσάντλερ, τον Κέην, τον Μακ Κόυ. Ο Μπερνέτ έχει το θάρρος -και την ειρωνεία- να αφηγηθεί με τον δικό του προσωπικό, αφαιρετικό και μινιμαλιστικό τρόπο το Σικάγο του 1928, χωρίς να αφεθεί στη νοσταλγία και το ρετρό. Το μυθιστόρημα αναπτύσσεται με σύντομες σκηνές όπου μπαίνουν σε πρώτο πλάνο οι ζωές δευτερευόντων χαρακτήρων και οι διάφοροι πρωταγωνιστές ποτέ δεν συναντώνται στην πραγματικότητα. Ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα στον υπόκοσμο εμφανίζεται ελάχιστα και ποτέ δεν κατονομάζεται: όμως οι προσεκτικοί αναγνώστες δεν θα δυσκολευτούν να αναγνωρίσουν πίσω από τον ” μεγάλο ” τον περίφημο Αλ Καπόνε.

άλλα βιβλία του συγγραφέα png
Μικρός Καίσαρ
Το τέλος της διαδρομής
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.