casopensato logo IN USE
back button
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρεις Πεταλούδες στο Αστυνομικό Μυθιστόρημα

βιβλία που διαβάσαμε πρόσφατα

1.

Τα φτερά της Πεταλούδας

ANDREA CAMILLERI

Σε ένα χώρο όπου πετούσαν μπάζα βρέθηκε το πτώμα μιας νεαρής Ρωσίδας. Το τατουάζ που υπήρχε στην ωμοπλάτη του θύματος παρίστανε μια μεταναστευτική νυχτοπεταλούδα, όπως ακριβώς είναι και οι καινούριες σκλάβες. Ο Μονταλμπάνο, για να διαλευκάνει την υπόθεση, θα χρειαστεί «να κινηθεί ανάμεσα σε ιερωμένους και θεοσεβείς ανθρώπους». Από την ασαφή και διφορούμενη πραγματικότητα, στις υποθέσεις που ξαφνικά γίνονται δύο, το δίστρατο των επιλογών, τη διάσπαση της προσωπικότητας, τα δύο φαινομενικά φτερά της πεταλούδας που στην πραγματικότητα είναι τέσσερα, όπως τέσσερις είναι και οι σκλάβες-πεταλούδες.

Εκδόσεις Πατάκης, σε μετάφραση Φωτεινής Ζερβού, 2013 | Εδώ μιλάμε για ένα κλασικό Καμιλλέρικο και λίγο χιουμορίστικα αφελές αστυνομικό μυθιστόρημα, χαλαρό, αλλά με πολύ ωραίες στιχομυθίες και τα γνωστά γραφικά κατασκευαστικά υλικά: γαστριμαργία, Λίβια, φτώχεια, έγκλημα και αλλόκοτες συνδέσεις. Οι πεταλούδες ελεύθερες πετούν.

2.

Πεταλούδα από χαρτί

DIANE WEI-LIANG

Στη Βόρεια Κίνα, ένας πολιτικός ακτιβιστής που συνελήφθη μετά τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν αφήνεται ελεύθερος μετά την «αναμόρφωσή» του. Μα ο Λιν είναι ένας αλλαγμένος άνθρωπος σε πολλά επίπεδα τον στοιχειώνουν οι μνήμες από τη φυλακή, τα γεγονότα και οι άνθρωποι που τον οδήγησαν εκεί, κι έτσι πηγαίνει στην πρωτεύουσα, όπου ελπίζει να αντιμετωπίσει τους δαίμονές του μια για πάντα. Εν τω μεταξύ η Μέι Γουάνγκ προσπαθεί να ικανοποιήσει τις προσδοκίες της οικογένειάς της, ενώ ταυτόχρονα πασχίζει να αντεπεξέλθει στην πίεση της δουλειάς της: να διατηρεί γραφείο ντετέκτιβ σε μια χώρα όπου οι ιδιωτικές έρευνες είναι παράνομες. Όμως, όταν η αδερφή της, της προτείνει να ερευνήσει μια νέα υπόθεση – την εξαφάνιση μιας πανέμορφης νεαρής στάρλετ ονόματι Κάιλι – η Μέι αισθάνεται υποχρεωμένη να δεχτεί. Οι έρευνες φέρνουν τη Μέι από τους ουρανοξύστες, το γόητρο και τον πλούτο του μοντέρνου Πεκίνου στις δεσιδαιμονίες και τις παραδόσεις των παλιών σοκακιών, των χουτόνγκ, που διατηρούνται ακόμα στις παρυφές της πόλης. Εκεί η Μέι δεν αναζητεί μόνο την Κάιλι, αλλά και τα ίχνη μιας εύθραυστης χάρτινης πεταλούδας που ανακάλυψε στο διαμέρισμα της Κάιλι. Καθώς όμως πλησιάζει στη λύση της υπόθεσης, καταλαβαίνει ότι η αλήθεια δεν απελευθερώνει πάντα – κι όταν τελικά βρίσκεται το άψυχο σώμα της Κάιλι, έρχονται στο φως δεσμοί από το παρελθόν που αναγκάζουν τη Μέι να αντιμετωπίσει και ορισμένους από τους δικούς της δαίμονες…

Εκδόσεις Πατάκης, σε μετάφραση Νίνας Μπούρης, 2009 | Εδώ πρόκειται για ένα ιδιαίτερο αστυνομικό μυθιστόρημα, βουτηγμένο στις αντιφάσεις της πόλης του Πεκίνου, και την αναζήτηση ταυτότητας, τόσο της ίδιας της κοινωνίας όσο και των πρωταγωνιστών. Η ίδια η συγγραφέας, αυτοεξόριστη στο Λονδίνο έπειτα από τα γεγονότα της Τιενανμέν, δίνει ένα συγγραφικό υπαρξιακό στίγμα με βάθος. Οι πεταλούδες στον δρόμο.

3.

Το μπλουζ της Πεταλούδας

ΜΑΡΚΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Η φαινομενικά ακίνδυνη παρακολούθηση μιας φοιτήτριας από τη Σαντορίνη οδηγεί τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Μίλτο Οικονόμου στα ίχνη ενός σκοτεινού κυκλώματος ναρκωτικών και πορνείας. Αδίστακτοι εγκληματίες εισβάλλουν αναπάντεχα στη ζωή του όταν μαθαίνουν τη σχέση του με μια πεταλούδα της νύχτας που γνωρίζει πολλά για την παράνομη δράση τους. Αυτό που ίσως αγνοούν είναι ότι ποτέ δεν πρέπει να τα βάζεις με κάποιον που δεν έχει τίποτα να χάσει. Στη νέα υπόθεση του Μίλτου Οικονόμου, που εξελίσσεται στην Αθήνα και κορυφώνεται στη Μύκονο, κυριαρχούν η νουάρ ατμόσφαιρα στα κακόφημα στέκια της νύχτας και το μαύρο χιούμορ του αντιήρωα πρωταγωνιστή, ενώ οι μελαγχολικές νότες των μπλουζ συνοδεύουν την αφήγηση σαν μουσική υπόκρουση κινηματογραφικής ταινίας: «Ξεκλειδώνω το τελευταίο συρτάρι της βιβλιοθήκης και βγάζω την μπερέτα. Κάθε φορά που την κουβαλάω πάνω μου ξέρω καλά ότι σε κάποια άλλη θαλάμη μια σφαίρα γράφει το όνομά μου. Μόνο αν είσαι διατεθειμένος να πεθάνεις έχεις το δικαίωμα να σκοτώσεις. Χαϊδεύω κάθε καμπύλη του κρύου μετάλλου και ένα ρίγος ηδονικού τρόμου στη συνειδητοποίηση μιας αμετάκλητης απόφασης σκαρφαλώνει στη ραχοκοκαλιά μου. Να φτάσω την υπόθεση μέχρι τέλους. Κι ας είναι απ’ αυτές που βγαίνεις χαμένος ακόμα κι αν τις κερδίσεις. Γιατί οι ιστορίες απαιτούν το τέλος τους και δεν ησυχάζουν αν δεν το αποκτήσουν».

Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2021 | Εδώ έχουμε έναν Μπελασκοαράν Σάυν να λέει στα ελληνικά ατάκες του Μάρλοου, και παπάδες — που διαβάζουν Mπουκόφσκι — να σε καλωσορίζουν σε μια μπουκωμένη ατμόσφαιρα που τζαζάρει με τις σωστές νότες. Ο συγγραφέας ξέρει πράγματι να χορεύει αργό μπλουζ στο ημίφως. Πεταλούδες με μπέρμπον.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.